RSS

Wadah Wanita Islam: 12 ciri insan jadi sahabat

KEPUTUSAN menggalakkan dalam peperiksaan baru-baru ini menyebabkan ramai anak kita mendapat tawaran memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Ibu bapa adalah orang yang paling bahagia dengan kejayaan anak melanjutkan pelajaran ke menara gading selepas bertungkus lumus di sekolah menengah dan rendah selama bertahun-tahun.

Tidak kurang juga yang berasa bimbang kehidupan baru yang bakal ditempuhi anak mereka di IPTA kerana selama ini mereka berada dalam pengawasan.

Kini anak seorang diri menimba ilmu dengan kehidupan dengan kawan baru. Mereka bimbang anak tidak dapat menyesuaikan diri dan mungkin tersalah pilih kawan.

Tidak kurang juga ibu bapa yang mencari formula untuk menasihati anak dalam memilih kawan yang baik bagi meneruskan kehidupan di universiti.

Rasulullah saw pernah berpesan: �Agama seseorang itu terletak di atas agama atau jalan yang dipilih oleh rakannya�. Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dalam memilih siapa yang harus dijadikan sahabat.

Kehidupan setiap manusia memerlukan seseorang untuk dijadikan sahabat. Tidak ada sesiapa pun yang mampu hidup tanpa mempunyai kawan, seperti kata seorang ustaz, �Tarzan (kalaupun ceritanya benar) juga memerlukan sahabat!�

Betullah apa yang dikatakan oleh Rasulullah, siapa sahabat kita begitulah juga corak kehidupan kita.

Sahabat rapat Tarzan adalah orang utan, jadi begitulah cara kehidupannya, daripada cara berjalan, tidur hinggalah makan seperti seekor orang utan!

Jadi dalam bersahabat, kita mesti pandai membuat pilihan supaya tidak tersalah pilih.

Pilihan yang bijak bukan sekadar ketika ingin mendirikan rumah tangga, tetapi juga dalam memilih sahabat.

Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik? Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: �Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:


 • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;


 • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;


 • Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;


 • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;


 • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;


 • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;


 • Jka engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;


 • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;


 • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;


 • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;


 • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu; dan


 • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

  Sahabat Rasulullah, Saidina Ali ada berkata: �Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di samping kamu. Dia sanggup membahayakan dirinya demi kemaslahatan kamu. Orang yang setiap masa bekerja untuk keperluan kamu. Sanggup mengorbankan segala-galanya untuk kepentingan kamu.�

  Ada juga yang berpesan: �Sesiapa yang suka berkawan, tetapi tidak suka melebihkan kawan daripada diri sendiri, maka lebih baik dia berkawan dengan ahli kubur!�.

  Begitu sekali pesanan dalam memilih kawan. Marilah bersama-sama kita periksa diri masing-masing sama ada layak menjadi sahabat sejati atau hanya layak menjadi kawan kepada ahli kubur.

  Siapakah sahabat paling rapat yang pernah kita miliki?

  Bagi seorang anak, sahabat yang paling rapat ialah ibu dan bapanya, manakala bagi ibu atau bapa, anak adalah sahabat yang paling akrab dengan mereka.

  Bagi seorang isteri, suami adalah sahabatnya dan begitu juga bagi suami, isteri adalah yang sepatutnya menjadi sahabat karib mereka.

  Cuma persoalannya di sini, selepas kita mengetahui akan ciri-ciri seorang sahabat dan siapakah sahabat akrab yang kita ada, apakah sudah terlaksana persahabatan itu?

  Sudahkah kita menjadi sahabat kepada anak dan kedua ibu bapa kita atau kepada pasangan kita?

  Seorang remaja memilih remaja lain sebagai sahabatnya dan seorang bapa pula memilih bapa lain sebagai sahabatnya.

  Sebenarnya, bukan kita tidak boleh memilih orang lain untuk menjadi sahabat, tetapi perlulah bijak memilihnya. Jangan tersalah pilih, nanti seperti Tarzan jadinya!

  Jika kita adalah remaja, lihatlah dulu dengan siapa kita bersahabat. Sahabat yang baik umpama penjual kasturi yang mana wanginya akan tetap terpercik kepada kita, namun sahabat yang jahat akan memalit kejahatan itu kepada kita.

  Jadilah insan yang bijak dalam memilih orang yang boleh dijadikan sahabat.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  0 comments:

  Post a Comment

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...