RSS

JAKIM kata Starbucks Halal: 5 Ogos 2011

Salam...
Saya hanya nak berkongsi info terkini walau saye tak pernah makan/minum kat Starbucks setakat ini.... ;)
JAKIM sahkan Starbucks HALAL dan ura-ura yg banyak dikatakan di Facebook atau melalui wacana yang lain yang disertakan dengan nombor telefon itu tak benar...

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Zikir Pagi dan Petang (Fajr Du'a)


بسمك اللهم ندعو

في غدو وروى

لك منا كل حمد

في مساء وصباح

حبلنا منك رشدا

واهدنا سبل اصلاح

إن تقوى الله نور

وطريق للفلاح

bismikallahumma nada`u= in the name of Allah

fi ghuduwiw wa rawah= we pray,in the morning and evening

laka minna kullu hamdin= for u all the praise

fi masaiw wa sobah= in the morning and evening

hablana minka roshadah= give us the guide

wahdiina subulasolah= show us the right path

inna taqwa allahi nurun= truly, taqwa to Allah

wa toriqul lil falah= is the light and way to success

Dengan namamu Ya Allah

Kami meminta pada waktu pagi dan petang

bagi mengisi pujian pada waktu pagi dan petang

kurniakan kami dari sisiMu petunjuk

Tunjukkan kami jalan kebaikan

sesungguhnya ketaqwaan kpd Allah

cahaya dan jalan kejayaan

Sumber: Amalgamation of Thought

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

~DOMINASI PERTAMAKU // MY FIRST DOMINATION~: NASI GORENG BELACAN KLOROFIL@ Nasi Goreng Belacan Hijau.

Resepi: NASI GORENG BELACAN KLOROFIL@ nasi goreng belacan hijao. (seswai untuk diberi kepada mereka yg bukan pemakan sayur-sayuran secara langsung -direct-).

assalamualaikum dan camat pagee kepade tuan2 dan puan2 sekalian, bertemu agi kiter dlm rancangannnnn, "Macak Macak Bersame Inia LuLun Sopi".... ;> kali ni ye, tema kite adelah Kesihatan Darah yang baik bermula dari pemakanan yang berwarne hijau semulajadi....(haha, merepek hape ni..) :D resepi kali ni saye dapat ilham baru jew tadi-12 jun 2011 jam 9.30 pagi-, adelah seswai untuk disediakan kepada mereka yang bukan pemakan sayo-sayoran. kite masak terus direct sayo tu kedalam nasi supaye jadi 'halimunan' di mata mereka yang susah nk makan sayo nie...

APE YG KITE PERLUKAN NI??
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 7 biji cili padi
- belacan sama besar ngan ibu jari
- 3 batang sayur sawi
- 5 sudu besar minyak masak
- 5 cawan nasi
- 1 sudu besar gula
- garam ngan tok aji secukup rasa

JOM MULE MASAKKKK ;>

1. masukkan bawang putih, bawang besar, cili padi, belacan dan sayur sawi ke dalam blender, blender bagi hancur lebo kebabo! :))
2. panaskan kuali, bubuh minyak 5 sudu besar tadi, lepas tu masukkan bahan2 yg diblender tadi..
3. biar mendidih, pastu masukkan gula 1 sudu, kemudian garam dan tok aji.
4. selepas gaul rata boleh masukkan nasi dan goreng hingga garing.
5. dah, sekarang boley bersiap tuk makannnn.. ;>

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Resepi Masak Lemak Ikan Keli Salai Tempoyak

Salam.., saja mau kongsi resepi yg dibuat nie, manalah tau kawan2 nak cube wat... insya-Allah sedap rasanya. Ni hidangan tuk 5-6 orang.:

BAHAN-BAHAN:


 • 5 ekor ikan keli (disalai atas kuali leper wat burger tu- salai sampai kepala tercabut! haha)
 • 2 ruas jari asam jawa untuk basuh ikan keli (nak bagi hanyir ikan keli kurang, guna limau nipis atau limau kasturi pun boleh)
 • 2 ruas jari telunjuk kunyit hidup besar dan debab
 • 2/ 3/ 4 biji bawang besar (fungsinya salah satu supaya kuah tak cair)
 • 2 biji bawang putih
 • 2 ruas jari telunjuk halia (resepi saya memang suka letak halia dalam masak lemak, tujuan kesihatan: buang angin dalam badan.)
 • 6-8 biji cili padi (ikut la kalau tak mahu pedas boleh kurang lagi)
 • 3 batang serai
 • 4 keping asam keping (asam keping saya kecil-kecil, kalau besar bunganya 2 sahaja)
 • 4 sudu besar tempoyak
 • 1 cawan santan parut
 • 1 kotak santan kotak (ikut p la nk guna jenama apa, haha)
 • Garam ngan tok aji (terpulang pada individu, kalau tak guna ajinomoto boleh tukarkan dengan gula) secukup rasa~~

JOM MASAK! :


 1. Ikan keli tu sebelum salai kena ramas-ramas dengan air asam supaya hanyir hilang dan naik bau sedap.
 2. Letakkan garam sikit kat tangan kemudian diramas-ramas rata pada ikan keli, kemudian bubuh serbuk kunyit kat ikan keli.
 3. Panaskan kuali leper, kemudian letakkan 2 sudu besar minyak masak, dan salailah ikan-ikan keli bagi masak.
 4. Sementara tunggu ikan keli disalai, blender bawang besar, bawang putih, cili padi, kunyit, halia, dan satu batang serai beserta air.
 5. Panaskan 6 sudu besar minyak dalam kuali, kemudian boleh terus masukkan bahan-bahan yang diblender ke dalam minyak. Biarkan hingga pecah minyak.
 6. Titik 2 batang serai yang berbaki tadi, dan masukkan kedalam kuali, gaul bagi rata supaya tiada hangit pada dasar kuali.
 7. Masukkan asam keping, garam, ajinomoto dan air sikit, supaya asam keping tu keluarkan rasa masam.
 8. Apabila mendidih masukkan santan parut. Biarkan hingga mendidih dan kuah nampak pekat pekat.
 9. Selepas mendidih, masukkan tempoyak.
 10. Tambah air sedikit (kalau nak bagi lebih kuah) dan rasalah kuah itu, kalau masin boleh ditambah air.
 11. Tambah lagi 1 kotak santan kelapa bagi dia pekat, dibiar mendidih.
 12. Ikan keli yang disalai tadi dimasukkan ke dalam bekas hidangan, dan terus tuangkan kuah masak lemak cili api tempoyak yang dimasak ini ke dalamnya (ni wat style macam masak hotel lak - kate adik saye-, haha)
 13. SEDIA UNTUK DIMAMAMMMMMM... AUMMMMM... NYAM NYAMMMM
Selamat mencuba! 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

PERSOALAN SEDEKAH AL-FATIHAH KEPADA SI MATISatu amalan yang biasa dilakukan dalam masyarakat kita apabila mendengar kematian seseorang ialah, menyedekahkan bacaan Al-Fatihah…”Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada Si Fulan bin Si Fulan yang baru sahaja meninggal sebentar tadi…” demikianlah antara ungkapan yang biasa kita dengar.

Membaca Al-Fatihah kepada si mati adalah dengan tujuan menyedekahkanPAHALA bacaan tersebut. Kerana, dengan membaca Al-Quran telah dijanjikan balasan pahala.

عبد الله بن مسعود يقول : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من قرأ حرفا من كتاب الله فله به حسنة والحسنة بعشر أمثالها لا أقول آلم حرف ولكن ألف حرف ولام حرف وميم حرف

Maksudnya : Berkata Abdullah bin Mas’ud : Bersabda Rasulullah SAW “ Barangsiapa membaca satu huruf daripada Kitab Allah (Al-Quran), maka baginya satu hasanah (kebaikan), dan setiap satu hasanah baginya 10 pahala. Aku tidak katakan آلم satu huruf, bahkan alif satu huruf, lam satu huruf dan mim satu huruf.

(Hadith Sunan Tirmizi (No.2910) dengan komentar “Hadith ini Hasan Sohih Ghorib”. Hadith yang sama maksud boleh didapati dalam kitab Musannaf Ibnu Abi Syaibah (No.29933), Sya’bu Al-Iman (No. 1983), Kanzu Al-‘Amal (No.2429), Sohih Targhib Wa Tarhib (No.1416), Riyad As-Solihin (No.999). Disepakati status hadith ini adalah sohih)

Persoalannya, benarkah kita dituntut, atau dianjurkan, atau digalakkan oleh Baginda Nabi SAW untuk sedekahkan bacaan Al-Fatihah kepada si mati? Inilah yang cuba penulis kupaskan dalam artikel ini. Diharapkan pembaca tekun membaca dan memahami perkara ini.APA SEBENARNYA YANG DIANJURKAN?

Sebenarnya, Baginda Nabi SAW tidak pernah menganjurkan para sahabat yang hidup menyedekahkan Al-Fatihah kepada sahabat yang meninggal. Bahkan apa yang sebenarnya dianjurkan oleh baginda ialah MENDOAKAN si mati…

Perkara ini dapat dibuktikan dengan dalil berikut :

عن أم سلمة قالت : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم " إذا حضرتم الميت فقولوا خيرا فإن الملائكة يؤمنون على ما تقولون " فلما مات أبو سلمة قلت يارسول الله ما أقول ؟ قال " قولي اللهم اغفر له وأعقبنا عقبى صالحة " قالت فأعقبني الله تعالى به محمدا صلى الله عليه وسلم .

Maksudnya : Daripada Ummu Salamah katanya : Bersabda Rasulullah SAW “ Apabila kamu menziarahi mayat maka katakanlah yang baik-baik. Sesungguhnya para Malaikat percaya (mencatat) apa yang kamu katakan”. Maka ketikamana Abu Salamah meninggal dunia, aku (Ummu Salamah) bertanya wahai Rasulullah apa yang patut aku katakan? Jawab (baginda) “ Katakan :

اللهم اغفر له وأعقبنا عقبى صالحة(Hadith Sohih Sunan Abi Daud (No.3115), Ibnu Majah (No.1447). Hadith ini juga dinukilkan oleh Ibnu Hibban dalam kitab sohihnya (No.3005), dengan komentarnya “Sanad Hadith ini sohih mengikut syarat Al-Bukhari dan Muslim”. Namun hadith ini tidak dimuatkan oleh kedua tokoh tersebut dalam kitab sohih mereka)

Inilah yang dianjurkan oleh Baginda dan diamalkan oleh para sahabat, yaitumendoakan si mati, bukannya menyedekahkan atau membacakan Al-Fatihah sepertimana yang kita amalkan hari ini.

Satu lagi bukti yang boleh penulis kemukakan di sini ialah dengan hadith yang sangat mahsyur dalam kalangan masyarakat kita hari ini :

عن أبي هريرة رضي الله عنه : أن النبي صلى الله عليه وسلم قال إذا مات الإنسان انقطع عمله إلا من ثلاث صدقة جارية وعلم ينتفع به وولد صالح يدعو له

Maksudnya : Daripada Abi Hurairah ra : Sesungguhnya Nabi SAW bersabda “Apabila mati seseorang insan, maka terputuslah segala amalanya melainkan tiga (amalan). Sedekah jariah (yang ditinggalkan), ilmu yang bermanfaat (yang diajarkan), dan anak yang soleh yang mendoakannya.

(Hadith Sunan Tirmizi (No. 1376) dengan komentarnya “Hadith ini Hasan Sohih”. Hadith yang sama juga boleh didapati dalam Sunan Nasa’i (No.3651). Hadith ini dinilai Sohih)

Jelasnya dalam hadith di atas, Nabi SAW menyebutkan anak yang soleh yang MENDOAKANNYA. Tetapi bukanlah anak soleh yang menyedekahkan bacaan Al-Quran. Mungkin ramai yang tahu hadith ini, tetapi tidak ramai yang memerhatikan maksud hadith ini.

Tidak ada satu keterangan pun bahawa Nabi SAW menyuruh menyedekahkan bacaan Al-Fatihah atau Al-Quran kepada si mati. Ini diperkuatkan lagi dengan anjuran Nabi SAW ketika melalui kubur :

عن سليمان بن بريدة عن أبيه قال : كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يعلمهم إذا خرجوا إلى المقابر فكان قائلهم يقول ( في رواية أبي بكر ) السلام على أهل الديار ( وفي رواية زهير ) السلام عليكم أهل الديار من المؤمنين والمسلمين وإنا إن شاء الله للاحقون أسأل الله لنا ولكم العافية

Maksudnya : Daripada Sulaiman bin Buraidah, daripada ayahnya berkata : Adapun Rasulullah SAW mengajarkan mereka apabila kamu keluar ke perkuburan maka hendaklah seseorang dari mereka katakan : (dalam riwayat Abi Bakar) Sejahtera keatasmu ahli kubur, (dalam riwayat Zuhair) Assalamualaikum ahli kubur dari kalangan Mukminin dan Muslimin dan aku Insya-Allah akan menyusul. Aku pohon kepada Allah kebaikan ke atas kami (yang masih hidup) dan keatas kamu (yang telah mati).

(Hadith Sohih Muslim (No.104). Hadith yang sama maksud dalam Sunan Nasa’i (No.2040), Sunan Ibnu Majah (No.1547), Musnad Ahmad bin Hanbal (No.23035). Sepakat Hadith Ini Sohih)

Maksud memberi salam adalah mendoakan, yaitu mendoakan kesejahteraan ahli kubur (orang yang telah mati).Nabi tidak mengajarkan para sahabat bahawa hendaklah mereka menyedekahkan Al-Fatihah kepada ahli kubur. Memadailah mendoakan kesejahteraan mereka sahaja. Itulah sebaik-baik amalan yang boleh dilakukan dan dianjurkan oleh baginda.


PERSOALAN MEMBACA AL-FATIHAH ATAU AL-QURAN KEPADA SI MATI

Jika kita menyedekahkan Al-Fatihah kepada si mati, apakah yang kita sedekahkan? Tidak lain, pastilah PAHALA BACAAN AL-FATIHAH yang kita sedekahkan.

Sekiranya kita membaca Al-Fatihah, pasti kita mengharapkan balasan pahala daripada Allah SWT. Juga mengharapkan keredhaan Allah. Persoalan dapat atau tidak apa yang kita harapkan itu semuanya hak Allah, dan ia adalah perkara ghaib yang kita tidak dapat lihat diterima atau tidak.

Perlu jelas bahawa persoalan pahala ialah persoalan ghaib (perkara ghaib). Perlu difikirkan oleh kita, adakah pahala membaca Al-Fatihah atau mana-mana ayat Al-Quran ini boleh di sedekahkan? Apakah kedudukan pahala yang ghaib ini sama seperti wang ringgit yang zahir yang boleh dipindah-pindah miliknya atau disedekahkan?

Sekiranya seseorang mendakwa pahala membaca Al-Fatihah ini boleh disedekahkan, maka dia perlu membawa bukti dengan Nas Al-Quran atau Hadith, kerana perkara ghaib ini hanya boleh diketahui melalui dua sumber ini sahaja. Adapun melalui sangkaan atau ‘rasa-rasa sampai’ sahaja, maka tidak boleh diterima sama sekali.

Maksud membawa bukti di sini ialah membawakan mana-mana ayat Al-Quran atau Hadith Nabi SAW yang sohih yang menyatakan bahawa sampainya pahala sedekah membaca Al-Fatihah kepada si mati. Hadith Dhaif tidak boleh diterima. Hal ini kerana, Hadith mendoakan bertaraf sohih.Apabila bertembung hadith sohih dan dhaif, maka yang sohih perlu diutamakan.

Sangkaan atau ‘rasa-rasa sampai' tidak boleh diterima kerana, Allah dan Rasul-Nya tidak menyatakan demikian. Sedangkan Nabi SAW orang yang paling faham agama (kerana wahyu disampaikan melalui baginda) pun tidak menyatakan sampainya pahala sedekah, mana mungkin kita manusia biasa ini boleh pula menyatakan demikian.

عائشة رضي الله عنه ها قالت : أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال ( من عمل عملا ليس عليه أمرنا فهو رد )


Maksudnya : Daripada ‘Aisyah rah : Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda : Barangsiapa beramal dengan amalan yang bukan dari suruh kami, maka ianya tertolak.

(Hadith Sohih Muslim (No.1718). Hadith yang sama maksud dalam Sohih Al-Bukhari (No.2550), Sunan Abi Daud (No.4606), Sunan Ibnu Majah (No.14), Musnad Ahmad bin Hanbal (No.25511))
BAGAIMANA DOA YANG DIANJURKAN

Doa yang disarankan ialah sepertimana yang dinyatakan dalam hadith Ummu Salamah di atas :

اللهم اغفر له وأعقبنا عقبى صالحة

Sebenarnya, tidak ada doa yang khusus kepada si mati, asalkan doa itu baik dan bertujuan memohon ampun bagi pihak si mati. Nabi SAW menyatakan dalam Hadith Ummu Salamah itu :

فقولوا خيرا

Maksudnya : …maka kamu katakanlah yang baik-baik…

Sabdaan Nabi SAW ini juga menunjukkan bahawa, apabila berlaku kematian, katakanlah yang baik-baik tentang si mati. Jangan sesekali mengumpat, atau mengatakan keburukan si mati. Sebaliknya, sebutkan hal-hal yang baik tentang si mati serta mendoakannya.

Doa yang biasa di baca oleh masyarakat kita dalam tahlil juga merupakan doa yang baik :

اللهم اغفرله وارحمه وعافه واعف عنه

Sebaik-baik doa adalah memohon keampunan bagi pihak si mati.KESIMPULAN

Setelah penulis membawakan bukti-bukti berlandaskan Hadith-Hadith yang sohih, maka terpulanglah kepada para pembaca untuk menilainya. Penulis tidak menganggap bahawa menyedekahkan Al-Fatihah kepada si mati adalah sesat (bid’ah dholalah). Yang jelasnya, individu yang menganjurkan demikian berniat baik, iaitu ingin meringankan seksaan si mati di alam kubur. Tetapi,sebaik-baik amalan yang perlu kita amalkan dan berpegang dengannya adalah, amalan yang berdasarkan Nas yang sohih yang dianjurkan oleh Nabi dan diamalkan oleh para sahabat serta generasi selepasnya yang berpegang teguh dengan sunnah…

Penulis menyeru, sekiranya kita diminta menyampaikan khabar kematian seseorang, maka serulah orang ramai mendoakan si mati..(elakkan menyeru membacakan Al-Fatihah)..

Sekiranya ada orang menyeru membacakan Al-Fatihah kepada si mati, maka kita doakanlah sahaja.. Mengikut sunnah yang diajarkan Nabi SAW adalah lebih utama…

Wallahu A’lam..

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

My First Domination in Having Betta Fish as Pet.

Breeding Bunga and Lini the Betta Fish

Friday (11 February, 2011)

- Bought Betta fish. One male, five females from Pasar Tani Presint 2, Putrajaya.

- Named them. Bunga (the only male, priced RM5), Lini, Tali Pinggang, Sakura, Unta & Gorila (priced RM5 for five of them).

Saturday (12 February, 2011)

- Bought small aquarium to put Bunga at ease from small space.

- Put Lini in a bottle and put in Bunga’s aquarium to be familiar with Bunga for later breeding.

- Bunga demonstrate the ability to breed by making bubbles on the water surface.

- Prepare 1 gallon tap water in bigger ‘aquarium’(breeding tank) for them . Let the clorine evaporate in air for 24 hours. Its ok to let it evaporated for 4 hours only. Its a 1 gallon tap water, 24 hours should be sufficient for the evaporation.

Sunday (13 February, 2011)

- Transfer Bunga in bigger space. Decorated the breeding tank of approxiamately 1 gallon of water. It seemed that the depth of the tank was 7 ½ inch. Long approximately 50cm , width approximately 30cm. Enough but too large space? Naah, its ok. Its their ‘large Bungalow’ for the ‘marriage’, mua haha (insincere evil laugh).

- Prepare Sakura as a second female choice to spawn with Bunga, put Sakura in the previous Bunga’s small aquarium and provide it with good food. I fed Sakura beef heart too.

- Put Lini after 1 hour Bunga set his territory and familiarize itself in the breeding tank.

- First 1 hour Lini seemed to tail Bunga whever it swim. After a few hours they happily chase each other and my mother said they ‘fight’ each other when I’m not in present. However, I didn’t see the fighting in my observations. Its okay because they need to know that they are capable of breeding good heredities.

- Now I stop feeding Bunga and Lini food during the spawning.

- Spawning should be done 3 days after providing male and female Betta good, quality food range as preparation for days without food during spawning. I was impatient to experiment breeding my own fish pet. :D Haha. My emotion drive that provoked me not to wait after 3 days providing quality food for the future mother Lini and father Bunga that time = ITS ALL RIGHT IF THE SPAWNING AND BREEDING FAIL BECAUSE THIS IS MY FIRST BREEDING TRIAL. AFTER LINI AND BUNGA ‘EXPERIMENT’ FAIL, THERE ARE SAKURA, TALI PINGGANG, UNTA AND GORILA FOR ME.

Monday (14 February, 2011)

- I was curious whether the couple show the sign of suitability to be spawned.

- In my mind, I want to breed the babies of Bunga and Tali Pinggang, not Sakura like 2 days ago. Tali Pinggang looks elegant. It is black and the tail is red in colour. The babies must be very elegent like their mom too.. (my overdreamed imagination of the breeding thingy)

- Dad said Lini was too small to be breed, he advised me not to have too much hope and faith towards this first breeding trial.

- Bubble nest was built upon the surface. It was the sign of courting.

- Bunga exhibited ‘courting dance’ towards Lini.

- Lini appeared interested and spotted sometimes to bue under the bubble nest.

- I was observing to look for signs that eggs has been produced; ie. Bunga will chase away Lini from the bubble nest.

- It looked as if eggs not produced yet since Bunga and Lini happily ‘play’ together and no sign of aggression towards Lini. Well, Bunga seemed to be a ‘gentlefish’. :P Haha.

Tuesday (15 February, 2011)

- To think that the breeding tank was like a ‘pond’ to the baby fish (I afraid the fries will not be able to swim at the surface when they hatch IF the spawning of Bunga and Lini successful), I transfered the bubble nest (as a precaution – maybe there ARE eggs in the nest) together with Bunga to the small aquarium.

- Sakura, Tali Pinggang, Unta and Gorila were put into the so called breeding tank to play and have a roomie place to live together. At first they fight for territories and they exhibited fightings and tail nippings to each other. Gorila was dominant in the group. Sakura appeared the weakest. Tali Pinggang look like a ‘cool’ fish and diplomatic, sometimes looked like a coward and hideous. Unta is an active female Betta fish. Unta is not too agressive and like to play around.

- After transfered Bunga and it’s bubble nest to the small aquarium, I was questioning whether Lini and Bunga completed the spawning process within these days.

- Tali Pinggang was put inside the aquarium first together with Bunga. Foolish but I thought of spawning those two Bettas. :P haha. The objective to put Tali Pinggang inside Bunga’s aquarium was to see whether Bunga is protective towards the bubble nest or not. If Bunga is protective, then it mean Lini and Bunga’s spawning was a success. Bunga looked cool and flared it’s opucula when it approached Tali Pinggang. The flaring was the sign of two things; one – a fighting sign, and two – a sign of courting. I made a self-answer that Bunga was flirting with Tali Pinggang. Then I took out Tali Pinggang and put together with the other females in the spacious tank.

- Lini was put into the small aquarium with Bunga after Tali Pinggang. Immidiately Bunga chased Lini the entire aquarium quite agressively with lots of flaring while protecting the bubble nest . While chasing away Lini, Bunga looked afraid of Lini coming near the nest. Prior to that, Lini were hiding all the time besides the rocks, to be out of sight of Bunga. Now I know that perhaps there are eggs at the nest. I took out Lini and separate her in the medicated tank because it’s skin look pale and torn.

- I tried to look at the bubble nest whether there were eggs on the bubbles. I failed to see them. I decided to let it be, my hope to have own baby fish was like 25% only.

- Bunga seemed restless when alone. I don’t know whether Bunga needs a female or he was surprised to be back at the small space tank.

Wednesday (16 February, 2011)

- I didn’t satisfied with Bunga. I observed quite a long time at Bunga’s bubble nest. Probing with my eyes to see whether or not the bubble next has my hope.

- Yeayyyy!! I saw the eggs! It was white in colour, not buble-clear look but it’s buble-white pebbles on the water surface!

- My hope and happy feeling was like 390%. Yippie!

- Bunga retrived falling eggs to the nest on the surface. (that’s how I realized the bubble nest PREOCCUPIED by my lovely little eggs).

- I spotted that sometimes Bunga tried hard to get something at bottom of the tank. Maybe the eggs fell to the bottom of the tank and Bunga couldn’t reach it. Poor baby fish.. L

Thursday (17 February, 2011)

- When I woke I found out that Bunga was assisting the fries to swim! The eggs had hatched! I was happy. Happy. Happy.

- My dad was surprised, and so do my mom. My dad didn’t believe that I successfully spawned Lini and Bunga.

- It is a crucial stage; will the fries survive within this 2 weeks?

- I went to a pet shop at Presint 8 to buy bloodworms and micro betta food. I bought an air pump for the fries too. It seemed that the air bubbles produced by the air pump was big and frenzy. Its not suitable to be put to the fries of course. They can’t breath and swim at all with the bubbles and frantic water surface. The fries may end up suffocated of air if I put that air pump into the small aquarium.

- Bunga not to be removed from the tank yet. The fries still not able to swim freely without their father’s help. Bunga shall be removed after 2 days or if it started eating the fries instead of guarding them to the nest on the surface.

- The fries began to swim up and down, their first trial to swim. From the bubbles, I could see their tails. It may not looked like a fry’s tail on that bubbles, but when it swims up and down at the nest, only then it look like a fry. ;)

- I tried to count the fry’s tail amount. Approximately 30 tails available within my sight from the bubble nest. Theremight be more fries inside the bubbles. From this counting, if one-third of the 30’s fries could make it to the 14 days/ 2 weeks, it would be wonderful! I’m looking forward into it.

Friday (18 February, 2011)

- Bunga was dedicated to fulfil its duty as a father.

- Now some of the fries could swim horizontally, not vertically.

Saturday (19 February, 2011)

- Bunga is removed from the breeding tank.

- Some fries not been static under their nest, but rather floating at the open area.

- I put some micro food into the tank so that it could trigger their instict to go close sinking objects.

- Sad news. When trying to change aquarium water of the Bettas, I found out that Gorila is sick. Gorila is put into a medicated tank. It hardly swim to the surface, weak, refuse to eat and the skin look pale and has torn. I suspect it might because of the other 3 Bettas, that are Unta, Tali Pinggang and Sakura. Those three females are tremendously ‘friendly’, not fighting each other.

- After put Lini aside with Bunga for breeding, it’s time to put her back with the other female Bettas. For my surprise, Lini picked a fight with Tali Pinggang only. At first Tali Pinggang ignored Lini, but when Lini keep flaring its opula and biting her (after 7 times trial), Tali Pinggang suddenly became aggressive. Tali Pinggang attacked (flared its opula and tried to bite others) all of the Bettas. I was confused. :P just now before I put on Lini into the scene, the tree females showed beautiful mutual among them.

- Tali Pinggang is isolated, so do the sick Gorila. Right now Lini, Sakura and Unta are living harmoniously in the tank. LOL


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Funny Road Signs • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Spicy receptor on tongue

Inside your mouth are taste receptors. They pick up on the senses of salty, bitter, sweet, sour, and umami (which seems to be activated by monosodium glutamate (MSG)).

These receptors (see Diagram 2 below) live inside tastebuds, which in turn live inside the tiny bumps you feel on your tongue (called papillae). Different receptors are better at picking up these different tastes, and send these signals via neurons to the brain,

giving us the sensation of taste. In the papillae, wrapped around the tastebuds, there are also a set of neurons that send information about temperature, and pain. These are the receptors we are going to concentrate on.

Now say you take a big bite into a jalepeno pepper. Why does it feel hot ? The reason is that hot peppers contain a molecule called capsaicin. This molecule basically excites a small set of the pain sensors which also happen to respond to hot temperatures. So basically your brain gets the signal that there is something hot/painful there, even though there really isn't. Other types of spices such as say menthol found in peppermint, for example trigger a different set of receptors, ones that send signals for pain and cold.


One way to think about it is that the temperature receptors are like a lock, and that hot stuff is the key. When the key meets the lock, the neuron carries a signal to the brain. Now say we have don't have the key but we have something that is shaped pretty close to it. We will still be able to open the lock, thus tricking the lock into thinking we have the key. This is different from say, smashing the lock open with a hammer. In other words, though there is a chemical setting off these receptors, it isn't actually a chemical burn or actual damage that causes the burning/painful sensation.


One final note, which is partially from personal experience : Capsaicin triggers a type of receptor which can be found anywhere on the body. If you've ever cut really hot peppers, you might notice your hands starting to tingle/burn slightly. This is the capsaicin activating the same type of receptor, only on your hands. It is also a good reason to wear gloves when handling hot peppers. In addition, this is why it is a bad idea to rub your eyes after handling peppers (ouch !).

If you want more detailed answers, check out :
http:// www.sciam.com/askexpert/biology/biology6.html
http://www.sff.net/people/m berry

For more about a new way of measuring how hot something is :
http:// pubs.acs.org/hotartcl/tcaw/00/may/dong.html/taste.htm

Sources taken by Inia Lurun Sophie: Article, Diagram 1, Diagram 2, Diagram 3, Diagram 4.


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...