Resepi: NASI GORENG BELACAN KLOROFIL@ nasi goreng belacan hijao. (seswai untuk diberi kepada mereka yg bukan pemakan sayur-sayuran secara langsung -direct-).
assalamualaikum dan camat pagee kepade tuan2 dan puan2 sekalian, bertemu agi kiter dlm rancangannnnn, "Macak Macak Bersame Inia LuLun Sopi".... ;> kali ni ye, tema kite adelah Kesihatan Darah yang baik bermula dari pemakanan yang berwarne hijau semulajadi....(haha, merepek hape ni..) :D resepi kali ni saye dapat ilham baru jew tadi-12 jun 2011 jam 9.30 pagi-, adelah seswai untuk disediakan kepada mereka yang bukan pemakan sayo-sayoran. kite masak terus direct sayo tu kedalam nasi supaye jadi 'halimunan' di mata mereka yang susah nk makan sayo nie...
APE YG KITE PERLUKAN NI??
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 7 biji cili padi
- belacan sama besar ngan ibu jari
- 3 batang sayur sawi
- 5 sudu besar minyak masak
- 5 cawan nasi
- 1 sudu besar gula
- garam ngan tok aji secukup rasa
JOM MULE MASAKKKK ;>
1. masukkan bawang putih, bawang besar, cili padi, belacan dan sayur sawi ke dalam blender, blender bagi hancur lebo kebabo! :))
2. panaskan kuali, bubuh minyak 5 sudu besar tadi, lepas tu masukkan bahan2 yg diblender tadi..
3. biar mendidih, pastu masukkan gula 1 sudu, kemudian garam dan tok aji.
4. selepas gaul rata boleh masukkan nasi dan goreng hingga garing.
5. dah, sekarang boley bersiap tuk makannnn.. ;>
~DOMINASI PERTAMAKU // MY FIRST DOMINATION~: NASI GORENG BELACAN KLOROFIL@ Nasi Goreng Belacan Hijau.
Sunday, June 12, 2011 |
Labels:
Recipe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment