Bahan-bahan:
500g kacang dhal
1 biji bawang besar (potong dadu)
8-10 biji cili api (potong kecil)
10 helai daun kari (potong kecil)
1-2 sudu teh garam (sesuaikan)
2-3 sudu tepung gandum (sesuaikan)
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Rendam kacang dhal semalaman. Toskan dan kisar tanpa air. Biarkan kacang tidak begitu hancur.
2. Gaulkan kacang mesin bersama bawang, cili api dan daun kari.
3. Perisakan dengan garam. Tambah tepung gandum sedikit-sedikit sambil merasa sama ada bahan-bahan boleh dikepal dan melekat (agar ia tak hancur bila digoreng nanti).
3. Kepal adunan dengan menggunakan tapak tangan (bukan jari) agar ia berbentuk bulat, leper dan padat.
Resepi Kuih Vadei
Monday, March 09, 2009 |
Labels:
Recipe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
Nurul oi, abe ada cite pasai vadei ni. dulu masa belajar kat JB, kalau outing abe suker kirim dgn kawan makanan ni. Satu hari tu kan, abe pegi sendiri dan kawan abe tu tunjukkanlah tempat yg selalu dia oderkan kuih kegemaran abe ni. Dgn penuh keyakinan abe pun oderlah (banyak juga- suka no lah katakan). Sambil tunggu dia siapkan pesanan abe, abe dok peratilah bahan2 dan cara2 dia menggentel kuih tu kan. Sekali tu kan........ nak tahu? Tak nak? Tak nak dah. Dah habih...... hehe......Sekali tu kan .........abe terpandanglah sesuatu yg menyebabkan sampai ke la ni abe tak akan beli kuih vadei kat tepi jalan lagi........ nak tahu apa? Ya Allah......... kuku orang tu kan (bukan bangsa kita) dahlah panjang, hitam............. yuhuuuuuuuuuu.......... tobat dennnnnnnnnnn.......
Post a Comment