Bahan-bahan ( 8 ketul )
- 500 gm daging cincang
 - 1 s/k garam
 - 1 s/k gula
 - 1/2 sk lada hitam(digores kasar)
 - 1/2 s/k thyme (dry pun OK)
 - 2 ulas bawang putih (tumbuk halus atau parut)
 - 2 s/b parsley
 - 2 s/k tepung ubi
 
-  
Cara-cara
 - Masukkan semua bahan dan gaul dengan tangan sampai lembut sehingga seakan2 bertali. kalau ada food processor lagi senang.
 - Bila dah lembut, bahagikan kepada 8 bahagian. ambil satu bahagian, baling2kan dari tangan kanan ke kiri dan sebaliknya untuk keluarkan udara.
 - Bentukkan memanjang, dan balut kejap dengan plastik wrap.
 - Ikat hujung dengan tali, kemudian pusingkan hujung yang lagi satu supaya plastik wrap tadi cekang, ikat macam dalam gambar.
 - Masukkan kedalam bag plastik tahan panas seperti GLAD ataupun ZIPLOCK, keluarkan udara dan zipkan mulut.
 - Panaskan air. Bila dah ada wap keluar (dalam 70~75 Celcius), masukkan sosej tadi, tindih dengan tudung periuk ataupun piring supaya beg plastik tadi tenggelam. kecilkan api, renihkan selama 45 minit.
 - Angkat dan biarkan sejuk sebentar sebelum disimpan didalam peti sejuk.
 - Jika suka, goreng dalam minyak yang sedikit sebentar sebelum dihidang.
 


 
 















2 comments:
mohon share....
@manjanafie boleh saja... ;)
Post a Comment