Bahan-bahan
1 bungkus (500g) spaghetti
300 g daging cincang/ayam
1 labu bawang besar (cincang)
6 ulas bawang putih (cincang)
1/2 tin cendawan butang (hiris) - kalau beli yg fresh lagi best
1 tin sedang tomato puree (agak2)
1 tin besar tomato sauce (yg tin punye, bukan botol, selalu pakai jenama SW)
3 biji buah tomato
minyak zaitun (olive oil)
bahan perasa:
garam
serbuk lada hitam
rempah oregano
daun salam (bay leaves)
Cara-cara membuatnya
1. Jerang air panas dlm periuk, bila dah m�didih masuk�n sedikit minyak zaitun (spy xmelekat). Pas2 rebus spaghetti smpi masak. Tos�n spaghetti. Utk buat spaghetti tahan lama & xmelekat,lps tos�n spaghetti tu, goreng spaghetti tu dlm kuali dgn sikit minyak zaitun. Lepas tu asing�n.
2. Buah tomato rendam dlm air panas. Tgg 10 minit, lepas tu kopek kulit tomato & lenyek buah tomato sampai hancur (tak perlu buang biji).
2. Dalam kuali, masukkan daging. Jerang daging sampai separuh masak & keluar air. Ketepi�n. Air daging jgn buang.
3. Tumis bawang putih & bawang besar dlm kuali dgn mengguna�n minyak zaitun. Masuk�n cendawan butang, goreng sikit sampai lembut. Masuk�n tomato lenyek, tomato puree & tomato sauce yg dlm tin. Masuk�n daun salam. Kemudian masuk�n daging cincang tadi dgn air sekali. Masak smpi kuah pekat. Kalau terlalu cair tambah sikit lg tomato puree/tomato sos
4. Masuk�n garam secukup rasa, rempah oregano & serbuk lada hitam.
2 comments:
time time tace. harini memang nak masak spaghetti....... teringat dolu2 masa kawan dgn org italy. la ni cuba resepi yang nilah.
mykrk... cube, cube, jangan tak cube.. kalau sedap post mai tang ni... kalau tak sedap kirim guna anginlah.. :D :P :))
Post a Comment