Bahan-bahan
10 ekor sotong sederhana besar
1 cawan beras pulut
1 mangkuk santan
Garam secukup rasa
1 ulas bawang putih (Dipotong dadu)
1 inci halia (Dipotong dadu)
Cara-cara
1. Basuh sotong bersih-bersih.
2. Basuh beras pulut dan masukkan ke dalam sotong..
(Jangan sampai penuh).
3. Masukkan sotong ke dalam periuk dan curah santan.
4. Masukkan garam, bawang putih dan halia.
5. Biarkan didih ke dalam periuk dengan api yang kecil selama setengah jam.
Resipi Pulut Sotong Bersantan @ Ketupat Sotong
Monday, March 09, 2009 |
Labels:
Recipe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Resepi yang nampaknya mudah. Kena try ni nak tengok sedap ke tak :)
alFaisal, memang mudah dan sedap nak buat.
Tapi kena sabar untuk masukkan pulut ke dalam sotong. huhuhu.. Ia agak mengambil masa.
Saya buat haritu seorang diri, untuk makanan 10 orang, jadi agak banyak gak la nak menyumbat pulut tu. huhuhu.. Lagi best kalau wat beramai-ramai ngan famili atau kawan, bertambah mesra hubungan gitu. ;D
Post a Comment