RSS

Fikir Kaya Untuk Jadi Kaya!

Source: http://virtualfriends.net
Directory: Lifestyle
Author: Unknown
Posted By: Prof_syukri (Prof muhammad syukri, )
Posted On: Fri, 31 Jul 2009 02:29:32 AM

Description:
Cuba anda perhatikan kajian statistik yang dikeluarkan oleh U.S. Department Of Health, Education & Welfare. (Hampir sama dengan Malaysia)

Pada umur 65 tahun:

- 1 jadi jutawan

- 4 hidup senang

- 5 masih bekerja sebab terpaksa

- 54 hidup dengan bantuan keluarga & kebajikan

- 36 mati

Adus....

Tahukah anda apa yang menyebabkan hanya 1 daripada 100 orang yang benar-benar mampu mencapai kekayaan?

Ianya bergantung kepada MINDA seorang dan disini saya jelaskan perbezaan antara minda orang kaya dan orang susah:

#1: Orang kaya percaya "Saya yang mencorakkan hidup saya" Orang susah percaya "Semuanya sudah nasib"


#2: Orang kaya berbisnes untuk menang. Orang susah berbisnes supaya tak rugi.


#3: Orang kaya komited untuk jadi kaya. Orang susah hanya nak kaya.


#4: Orang kaya berfikiran luas & jauh. Orang susah berfikiran sempit.


#5: Orang kaya lebih tumpukan kepada peluang. Orang susah lebih tumpukan kepada halangan.


#6: Orang kaya kagum dan mencontohi orang yang berjaya & kaya. Orang susah benci dan dengki kepada orang berjaya & kaya.


#7: Orang kaya berkawan dengan orang positif & berjaya. Orang susah berkawan dengan orang negatif & gagal.


#8: Orang kaya berfikiran positif tentang jualan & bisnes. Orang susah berfikiran negatif tentang jualan & bisnes.


#9: Orang kaya lebih kuat daripada masalah. Orang susah lemah dan lembik dengan masalah.


#10: Orang kaya bersedia belajar perkara baru. Orang susah menganggap semuanya sudah tahu.


#11: Orang kaya memilih dibayar melalui hasil. Orang susah memilih dibayar melalui masa.


#12: Orang kaya buatkan duit berkerja kuat untuknya. Orang susah kerja kuat untuk cari duit.


#13: orang kaya bertindak walaupun takut. Orang susah biarkan ketakutan untuk tidak bertindak.


#14: Orang kaya pandai uruskan kewangan. Orang susah tidak tahu cara uruskan kewangan.


Wow.. banyaknya nak ingat! Ya, saya sendiri masih belajar dan akan terus belajar untuk mencapai taraf minda jutawan, saya berharap anda juga berfikiran terbuka untuk buat perkara yang sama dan cuba fahamkan 14 konsep minda jutawan.

Ingat, "think rich to get rich!"

Demi Kejayaan Anda

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Panduan Memulakan Perniagaan

Sebelum memulakan perniagaan, anda perlulah memastikan bahawa perniagaan anda itu didaftarkan di samping memastikan segala lesen dan permit berkaitan diperolehi. Perniagaan ditakrifkan sebagai setiap bentuk perdagangan, pertukangan, pekerjaan, profesion atau aktiviti-aktiviti lain yang dijalankan bagi maksud mendapatkan keuntungan.

Lesen dan Permit

Lesen dan permit dikeluarkan khusus untuk sesuatu industri oleh kementerian dan juga pihak berkuasa tempatan yang berkaitan. Anda perlu memohon lesen dan permit yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) di lokasi perniagaan anda.

Francais

Satu kaedah alternatif dalam memiliki perniagaan sendiri ialah dengan menyertai perniagaan secara francais. Francais bukanlah satu “bentuk” perniagaan, tetapi merupakan kaedah atau sistem usaha niaga di mana sesuatu perusahaan (francaisi) diberikan hak untuk menjalankan perniagaan menurut perjanjian khas dengan syarikat induk (francaisor). Sistem francais tertakluk di bawah Akta Francais 1998.

Sistem Francais

Sistem francais merujuk kepada perjanjian di antara dua atau lebih orang yang mana francaisor memberikan hak kepada francaisi termasuklah kepada francaisi induk untuk menjalankan perniagaan yang selaras dengan perniagaan yang dimulakannya. Untuk menjalankan perniagaan mengikut sistem francais, anda perlu mendaftar dengan Pendaftar Francais, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

Penyediaan Pelan Perniagaan

Mempunyai pelan perniagaan adalah penting untuk perniagaan anda. Lebih baik lagi jika anda mempunyai pelan yang strategik. Sebelum kita membincangkan kepentingan mempuyai pelan perniagaan, yang perlu dipersoalkan kini, apakah itu yang dimaksudkan pelan perniagaan? Salah satu factor kegagalan dalam perniagaan adalah kebanyakan mereka tidak mempunyai pelan perniagaan atau ‘businesss plan’. Pelan perniagaan membentangkan pemahaman industri dan pasaran, strategi dan perancangan keuntungan dan aliran wang tunai sebuah syarikat. Pelan ini juga akan membentangkan jangkaan perniagaan kita untuk jangka waktu tiga atau lima tahun mendatang.

Ramai peniaga kita tersalah faham dalam aspek pelan perniagaan ini. Mereka berpendapat pelan perniagaan ini tidak perlu dilakukan kerana perniagaan mereka itu kecil sahaja. Sama ada perniagaan kita kecil atau besar, kita masih tetap memerlukan pelan perniagaan.

Percukaian

Di Malaysia, semua pendapatan syarikat atau individu yang diperolehi dikenakan cukai. Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berfungsi dalam memberi perkhidmatan penaksiran, pentadbiran, pemungutan dan penguatkuasaan pembayaran cukai-cukai yang tertakluk di bawah bidang kuasa LHDN.

Pengurusan Kewangan

Perancangan mencerminkan usaha yang melibatkan disiplin-disiplin tertentu, untuk mengurus dengan baik, sumber-sumber pendapatan, serta aset seseorang itu, supaya setiap perbelanjaan yang dibuat mendatangkan faedah/manfaat yang optimum, dan dapat memungkinkan tabungan dan pelaburan yang boleh pula menjamin pendapatan di masa hadapan. Dengan terurusnya kewangan seseorang itu, maka akan dapat dipastikan bahawa ianya berbelanja hanya mengikut kemampuan, dan hanya akan komitmen-komitmen kewangan yang mampu diselesaikan.

**Sumber: BH1klassifieds C24, Berita Harian, Sabtu 22 Mei 2010-05-22

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Why Boycott Nestle?- Explaining Global BDS & Viva Palestina Malaysia's Boycott Campaign

Nestle began investing in Israel in 1995 by buying 10% of Israeli food maker Osem Investments, increasing its ownership to 50.1% two years later giving it the controlling share and now owns a 53.8 percent stake in Osem. Jointly with Osem, Nestle runs a 700 m2 factory in Sderot. In total, Nestle currently has over 4000 Israeli employees at 11 plants, with the following all in "development zones":Tzabar Salads (an Osem subsidiary) plant in Kiryat Gat (on the former site of Palestinian village Iraq al-Manshiyya, destroyed by Israelis after 1948); a ready-baked cakes factory in Ahihud; and a logistics center in Nachsholim (Al-Tantura).

The 1700 m2 Nestle Research & Development center in Sderot is considered particularly beneficial to Osem's growth as it gives [Osem] advantages in technological know-how and increased export opportunities through Nestle's distribution network. Nestle's investment in Osem has meant that its products can reach a global market. Of the 23 global development centers Nestle maintains globally, Osem is becoming a global training center for Nestle staff. It is producing a new breakfast cereal with a technology that is registered as a global patent.

To summarise, Nestle builds on stolen Palestinian lands and sells the products of such an apartheid system abroad so that the Israeli economy can flourish.It is no wonder that Nestle received from Prime Minister Benjamin Netanyahu in 1998 the Jubilee Award, "the highest tribute ever awarded by the State of Israel in recognition of those individuals and organizations,that through their investments and trade relationships, have done the most to strengthen the Israeli economy."

Nestle must close its factories in Israel and sell its shares of Osem until Israel acknowledges the Palestinian right of return and right of nation on all historical Palestine. If Nestle knows that it cannot make enough profit in Israel to cover the costs of business lost in the rest of the world, it will have no choice but to divest from Israel.

Brands under the Nestle company: Nescafé, Perrier, Vittel, Pure Life, Carnation, Libby's, Milkmaid, Nesquik, Maggi, Buitoni, Crosse & Blackwell, Milkybar, KitKat, Quality Street, Smarties, After Eight, Shreddies cereal, Quality Street, Baci, After Eight, Baby Ruth, Butterfinger, Lion, Aero, Polo, Frutips, Felix (cat food), L'Oréal

Source: Viva Palestina Malaysia

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

9 Azab Seksa Wanita Kerana 9 Dosa


Sebagaimana Allah suka dengan wanita yang solehah, Allah juga sangat murka kapada beberapa jenis wanita. Oleh itu sangat perlu bagi kita mengetahui perkara yang boleh menyebabkan kebenciannya supaya kita terhindar dr kemurkaannya.

Kemurkaan Allah pada hari kiamat sangat dahsyat sehinggakan nabi2 pun sangat takut. Bahkan Nabi Ibrahim pun lupa bahawa dia mempunyai anak yang bernama Nabi Ismail kerana ketakutan yang amat sangat. Abu Zar r.a meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W. bersabda: - "Seorang wanita yang berkata kapada suaminya,"semoga engkau mendapat kutukan Allah" maka dia dikutuk oleh Allah dari atas langit yang ke 7 dan mengutuk pula segala sesuatu yg dicipta oleh Allah kecuali 2 jenis makhluk iaitu manusia dan jin."

Ab.Rahman bin Auf meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda: "Seorang yang membuat susah kapada suaminya dalam hal belanja atau membebani sesuatu yang suaminya tidak mampu maka Allah tidak akan menerima amalannya yang wajib dan sunnatnya.

Abdullah bin Umar r.a meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W. bersabda: Kalau seandainya apa yang ada dibumi ini merupakan emas dan perak serta dibawa oleh seorang wanita ke rumah suaminya. Kemudian pada suatu hari dia terlontar kata2 angkuh,"engkau ini siapa? Semua harta ini milikku & engkau tidak punya harta apa pun." Maka hapuslah semua amal kebaikannya walaupun banyak.

Nabi S.A.W. adalah seorang yang sangat kasih pada ummatnya dan terlalu menginginkan keselamatan bagi kita dari azab Allah. Beliau menghadapi segala rupa penderitaan, kesakitan, keletihan & tekanan. Begitu juga air mata dan darah baginda telah mengalir semata-mata kerana kasih-sayangnya terhadap kita. Maka lebih-lebih lagi kita sendirilah yang wajar berusaha untuk menyelamatkan diri kita, keluarga kita dan seluruh ummat baginda. Sebagai penutup ikutilah kisah seterusnya ini sebagai iktibar bagi kita.

Ali r.a. meriwayatkan sebagai berikut: "Saya bersama Fatimah berkunjung kerumah Rasulullah S.A.W. dan kami temui baginda sedang menangis. Kami bertanya kapada beliau," mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?" Beliau menjawab, "pada malam aku di Isra'kan kelangit, daku melihat orang sedang mengalami berbagai penyeksaan...maka bila teringatkan mereka aku menangis." Saya bertanya lagi,"wahai Rasulullah apakah yang tuan lihat?"
Beliau bersabda: -

1.Wanita yang digantung dengan rambutnya dan otak kepalanya mendidih.

2.Wanita yang digantung dengan lidahnya serta tangannya dipaut dari punggungnya sedangkan aspal yang mendidih dari neraka dituangkan ke kerongkongnya.

3.Wanita yang digantung dengan buah dadanya dari balik punggungnya sedangkan air getah kayu zakum dituang ke kerongkongnya.

4.Wanita yang digantung , diikat kedua kaki dan tangannya ke arah ubun2 kepalanya serta dibelit dibawah kekuasaan ular dan kala jengking.

5.Wanita yang memakan badannya sendiri serta dibawahnya tampak api yang menyala-nyala dengan hebatnya.

6.Wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dr neraka.

7.Wanita yang bermuka hitam dan memakan ususnya sendiri.

8.Wanita yang tuli, buta & bisu dalam peti neraka sedang darahnya mengalir dari rongga badannya (hidung,telinga,mulut) dan badannya membusuk akibat penyakit kulit dan lepra.

9.Wanita yang berkepala spt kepala babi dan keldai yang mendapat berjuta jenis siksaan.

Maka berdirilah Fatimah seraya berkata,"Wahai ayahku, cahaya mata kesayanganku... ceritakanlah kapada ku apakah amal perbuatan wanita2 itu." Rasulullah S.A.W. bersabda, "Wahai Fatimah, adapun tentang : -

1.Wanita yang digantung dengan rambutnya kerana dia tidak menjaga rambutnya (di jilbab) dikalangan lelaki.

2.Wanita yang digantung dengan lidahnya kerana dia menyakiti hati suaminya dengan kata-kata

3.Kemudian Nabi S.A.W. bersabda: "Tidak seorang wanita yang menyakiti hati suaminya melalui kata2nya kecuali Allah akan membuatnya mulutnya kelak dihari kiamat,selebar 70 zira' kemudian akan mengikatnya dibelakang lehernya.

4.Adapun wanita yang digantung dgn buah dadanya kerana dia menyusui anak orang lain tanpa izin suaminya.

5.Adapun wanita yang diikat dengan kaki dan tangannya itu kerana dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dari haidh dan nifas.

6.Adapun wanita yang memakan badannya sendiri kerana suka bersolek untuk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban orang.

7.Adapun wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan orang yang banyak dengan maksud supaya orang melihat perhiasannya dan setiap orang jatuh cinta padanya kerana melihat perhisannya.

8.Adapun wanita yang diikat kedua kaki dan tangannya sampai ke ubun2nya dan dibelit oleh ular dan kala jengking kerana dia mampu mengerjakan solat dan puasa.Tetapi dia tidak mahu berwudhuk & tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.

9.Adapun wanita yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya spt kaldai kerana dia suka mengadu-domba (melaga-lagakan orang) serta berdusta.

10.Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing kerana dia ahli fitnah serta suka marah-marah pada suaminya.
11. Adapun wanita yang seperti rupa anjing dan api masuk ia ke dalam mulutnya dan keluar ia daripada duburnya; maka bahawa sesungguhnya ia adalah sangat membangkit akan manusia (mengungkit-ungkit pemberian atau pertolongan) lagi banyak dengki mendengki


Dan ada diantara isteri nabi-nabi yang mati dalam keadaan tidak beriman kerana mempunyai sifat yang buruk. Walaupun mereka adalah isteri manusia yang terbaik di zaman itu. Diantara sifat buruk mereka: -

1.Isteri Nabi Nuh suka mengejek dan mengutuk suaminya.

2.Isteri Nabi Lut suka bertandang ke rumah orang.

Semoga Allah beri kita kekuatan untuk mengamalkan kebaikan dan meninggalkan keburukan. Kalau kita tidak berasa takut atau rasa perlu berubah... maka kita kena khuatir .Takut kita tergolong dalam mereka yang tidak diberi petunjuk oleh Allah. Nauzubillahi min zalik.

Wassalam.

Hiasilah Diri Kita Dengan KEIMANAN Bukan Dengan KEEGOAN. • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

The Benefits of Yasin, al Waqiah, and al Mulk


In the Name of Allah the Beneficent the Merciful Imaam Nawawi says, “One should be especially observant in reciting Surat Ya Sin (36), Surat al Waqia (56) and Surat al Mulk.(67)”
The Benefits of Yasin (36)
1. The Prophet (SalAllahu alayhi wasalam) said, ‘Surely everything has a heart, and the heart of the Qur’an is Yasin. I would love that it be in the heart of every person of my people’[Bazzar]. (S.Muhammad Ali Sabuni, Tafsir-al-SabuniVol.2)
2. The Prophet (SalAllahu alayhi wasalam) said, ‘Whoever recites Yasin once Allah will record the reward of reciting the Qur’an ten times.’[Maqal, Tirmidhi 2812/A & Dhahabi]
3. It has been reported by Aisha (radiAllahu anha) that the Prophet (SalAllahu alayhi wasalam) said that there is a surah in the Qur’an that intercedes for its reciter and forgive its listener. Know! It is Surah Yasin. It is called ‘Mu’amma’ in the Torah. It was enquired, what is Mu’amma? The Prophet (SalAllahu alayhi wasalam) said, ‘it embraces the person with the goodness of this world and removes the dismay of the Hereafter’[Hashiya of Tafsir Jalalalayn , pg 368].
4. The Prophet said, ‘Whoever recited Surah Yasin in the night seeking Allah’s pleasure, Allah would forgive him’[Ibn Hibban, Darimi 3283/A, Abu Yala, Tabarani, Baihaqi & Ibn Mardawaih]
5. Ma`qil ibn Yasar (Allah be pleased with him) relates that the Messenger of Allah (Allah’s blessings and peace be upon him, his family, companions, andfollowers) said,”Ya Sin is the heart of the Qur’an. No one reads it intending thereby Allah and the Next Abode except that Allah forgives them. Recite it for your deceasedones.” [Related by Ahmad, Abu Dawud, Nasa'i (this wording is his), and Hakim, who deemed it rigorously authenticated (sahih)]
6. Imam Ghazali explained that this is because soundness of faith rests on acknowledging Resurrection and Judgment, and Surat Ya Sin details this in the most emphatic of ways. Imam Fakhr al-Din al-Razi concurred.
7. Imam Tibi explained in his commentary on Mishkat al-Masabih that Surat Ya Sin was called ‘the Heart of the Qur ‘an ‘ because of what it contains of overwhelming proofs, decisive signs, subtle spiritual meanings, eloquent admonition, and stern warnings.
The benefits of Surah al Waqiah (56)
8. The Prophet said, ‘Whoever recites surah al Waqiah at night would never encounter poverty’ [Ibn Sunni 620]
9. The Prophet said, ‘Surah al Waqiah is the Surah of Wealth, so recite it and teach it to your children’[Ibn Asakir]
The Benefits of Surah al Mulk (67)
10. The Prophet said, ‘There is a surah in the Qur’an which is only thirty verses. It defended whoevere\recited it , until it puts him into paradise ‘ i.e.Surah al Mulk[Fath al Qadir 5/257, Sahihul Jamiea 1/680, Tabrani inAl-Awsat & Ibn Mardawaith]
11. The Prophet said, ‘Surah al Mulk is the protector from the torment of the grave ‘[Sahihul Jamiea 1/680, Hakim 2/498 & Nasai]
12. Jabir (radiAllahu anhu) said it was the custom of the Holy Prophet sallallahu alaihe wasallam not to go to sleep until he had read Tabarakalladhi Biyadihil Mulk and Alif Laam Meem Tanzeel. [Ahmad, Tirmidhi and Darami]
13. Anas (radiAllahu anhu) reported Rasulullah (sallallahu alaiyhi wasalam) as saying, “There is a Surah which will plead for its reciter\till it causes him to enter paradise (Tabarakalladhi Biyadihil Mulk).”[Tabrani]“

Source: Baraka

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...