RSS

PERSEKITARAN BOLEH PENGARUHI PERIBADI


NAGEDEF? Saya menyapa sekelompok pelajar dari Afrika yang berbual di Koridor kampus baru Universiti Islam Antarabangsa (UIA), di Gombak. Mereka menjawab dalam keadaan terperanjat:"Anggifirek!". Ada orang Melayu bercakap bahasa mereka. Saya menambah:"Nage Jangge?" yang dijawab mereka dengan "Bahnah". Keempat-empat perkataan asing ini maksudnya "apa khabar","baik","bagaimana pelajarannya","boleh tahan" secara berurutan dalam bahasa Olof yang digunakan di Senegal dan Gambia di Afrika Barat di samping bahasa Perancis dan Bahasa Inggeris.
Saya tahu kumpulan pelajar dari Afrika Barat itu kerana saya memang faham dan boleh bertutur sedikit-walaupun sekarang mulai luntur kerana tidak digunakan-dalam bahasa mereka yang saya perolehi daripada pergaulan saya dengan pelajar Afrika Barat khususnya Senegal ketika di Kuwait dahulu.
Menyentuh soal Senegal, saya teringat seorang pelajar remajanya yang menggemparkan sekolah kami, Religious Institute atau al-Ma'had ad-dini dekat Qurtubah, Kuwait pada akhir dekad ke 70-an. Waktu itu kami dipanggil untuk meyaksikan demonstrasi ujian kemampuan seorang pelajar baru yang disebut " anak mukjizat" dari Senegal bernama Ahmad Makmum Ndai di bilik pengarah institut.
Maka berkumpullah guru tahfiz al-Quran dan bahasa Arab ang dipengurusi oleh pengarah institut untuk menguji kehebatan Ahmad dengan disaksikan semua pelajar.
Mula-mula dia diuji kemahiran menghafaz 30 juzuk al-Quran oleh tiga guru tahfiz. Ahamad diuji dari permulaan al-Quran, tengah dan penghujungnya dari tiga arah penanya. Bahkan dia diuji dengan permintaan unik seperti meneruskan ayat yang sebelumnya dibaca bahagian akhirnya saja selepas penetapan surah. Ini suatu hal yang luar biasa. Tapi bagi Ahmad ia makanan hariannya.
Lulus tahap pertama masuk ke tahap kedua iaitu pengujian bidang menghafaz rujukan bahasa yang difokuskan kepada kitab Alfiah Ibni Malik dan Maqamat Harirriyah. Kitab pertama adalah kumpulan seribu bait syair yang dikhaskan untuk ilmu nahu manakala kitab yang kedua kumpulan esei hikmah dalam bentuk bahasan yang memuat seluruh perkataan al-Quran kecuali perkataan damdama dalam surah asy-Syams ayat 14. Guru bahasa Arab yang sememangnya Arab bersiap menguji tetapi masing-masing memegang kedua-dua kitab berkenaan kerana mereka tak hafal atau lupa.
Maka dimulalah dengan permulaan kitab Alfiah yang berbunyi kalamuna lafzun mulfiidun kastaqim yang disambung Ahmad sampai ditanya bait yang lainnya dari kiri dan kanan, tengah, depan dan belakang. Kemudian kitab Maqamat Harirriyah dan lulus.
Akhirnyasemua penguji menguji bersama kehebatan Ahmad serentak. Yang seorang bertanya ayat kemudian yang lain menyambungnya dengan Alfiah dan Maqamat atau sebaliknya. Ahmad pun lulus dan mendapat pujian dan akhirnya dijadikan anak angkat Menteri Kesihatan Kuwait, Dr. Abdul Rahman al-Awadhi.
Dengan kehebatan demikian,secara logiknya tidak mungkin dia tergelincir daripada ajaran Islam. Dengan latar belakang remaja al-Quran ini yang hidup dengan disiplin orang tua yang disegani di Senegal sejak turun temurun kerana terkenal dengan keluarga Huffaz, secara alamiahnya tidak mungkin meninggalkan ajaran Islam.
Tetapi logik dan ilmiah di atas hanyalah sebuah teoti jika persekitaran dibiarkan bermaharajalela apatah lagi dengan berjauhan daripada kawalan keluarga. Contohnya, Ahmad sahabat saya itu.
Selepas terlepas daripada kawalan keluarga dan hidup di persekitaran ramai pelajar Senegal yang tidak sihat di Kuwait akhirnya Ahmad bertemu dengan teori "cogotonya". D'Carte yang membawanya untuk melupakan dirinya mencapai suatu realiti . Dia lupakan Alfiah dan Maqamat. Dan dia ketepikan hafaz al-Qurannya. Dalam beberapabulan sahaja Ahmad sudah berubah 180 darjah. Ahmad pada waktu itu bukan lagi Ahmad ketika ia datang dulu. Ahmad sudah menjadi seperti orang barat yang hidup di Timur atau orang Timur yang berkehidupan ala Barat bahkan lebih teruk. Akhirnya dia gagal dalam pelajarannya.
Tetapi, selepas alam persekitarannya berubah lagi, kawan-kawannya banyak yang mencemuhnya. Dia pun sedar dan ingin kembali ke pangkal jalan. Dia kembali belajar di Religious Institute selepas meninggalkannya untuk belajar di Asma'i Secondary School for Boys kerana mengejar angan-angan "cogotanya". Dengan susah payah dia cuba memulihkan cedera akliahnya dan sampai 1990 kali terakhir kami bertemu di pameran buku tahunan Kuwait dia masih mencuba dengan menerima tawaran dari Kementerian Waqaf Kuwait untuk menjadi imam di salah sebuah masjid di Washington, merika selepas tamat Maktab Pendidikan.
Dia begitu menyesal kerana tertipu oleh kembohongan memburu cita-cita kehidupan bebas yang dipengaruhi persekitarannya.Dia sangat menyesali dirinya kerana tak mengendahkan nasihat dan teguran keluarganya.
Untuk itu, ajakan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim Isnin lalu agar sekolah melanjutkan aktivitinya dan keluarga memperhebatkan kawalan dan arahannya pada musim cuti sekolah dengan program berfaedah mesti kita ambil kira dengan saksama agar tunas bangsa yang tidak terperangkap dalam gejala sosial yang semakin merunsingkan kita.

(Dipetik daripada Berita Harian Jumaat 15 November 1996 Oleh Abdulrrahman Haqqi Dalam Ruangan Iqra')
www.saifulazrul.cjb.net

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Wanita- Perhiasan Yang Menjadi Dambaan

Assalammualaikum...
Kaifa halukum?

Copy & Paste ~Wanita~ Perhiasan Yang Menjadi Dambaan Testimonial code below to your profile or website"Seorang manusia bergelar nabi, manusia lelaki pertama dicipta Allah, pernah menghuninya. Dia dimuliakan oleh semua makhluk termasuk malaikat, atas perintah Allah. Dia bebas menelurusi setiap ceruk menikmati keindahan yang tidak terperi. Namun ditengah keindahan syurga, jauh di sudut hatinya masih ada suatu kekosongan. Mengapa? Kerana tiada wanita menemaninya dalam menikmati keindahan syurga! Maka diciptakannya wanita sebagai pelengkap kepada nikmat syurgawi.

" Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita solehah."

Di dunia lagi bidadari mencemburui kesolehannya dan di akhirat bidadari sudi menjadi khadamnya.

Sebaliknya, jika hati dibawa jauh dari Allah, hilanglah kejernihan wajah dan jadilah dia duri yang menjadi punca kemelut serta kacau bilau. Apabila wanita lari dari ikatan Tuhan, maka terbukalah segala pintu yang akan menjerumuskannya ke lembah fitnah kehinaan. Hilanglah redup wajah yang menjadi dambaan dan yang terserlah ialah kecantikan palsu yang menanti untuk dieksploitasi oleh manusia buas yang menjadi hamba nafsu.

Ibarat bunga sejati dan bunga plastik. Jika bunga plastik disembur pewangi, harumnya lebih kuat daripada haruman bunga sejati�tapi haruman itu tidak kekal. Haruman bunga plastik bukan miliknya yang sebenar, ia haruman palsu yang bersifat luaran. Berbeza dengan keharuman bunga sejati yang bersifat dalaman dan kekal. Keharuman bunga sejati tetap kekal dimana saja ia diletakkan, di jambangan ataupun sekadar tumbuh di pingggir belantara. Sebaliknya bunga plastik tetap kaku, haruman palsunya akan semakin hilang walaupun tersusun indah di jambangan emas.

Wanita solehah yang hatinya terikat dengan Allah-si gadis dihiasi sifat sopan dan malu; si anak mentaati ibu bapa; srikandi dihiasi keberanian dan ketegasan yang penuh kesopanan serta prihatin terhadap suasana masyarakat; si isteri penuh ketaatan, kesetiaan dan kasih terhadap suami. Semuanya berteraskan rasa cinta kepada Yang Maha
Pencipta. Berbahagialah kaum Adam yang berjaya memiliki `perhiasan' sejati ini kerana pastinya hidup akan terarah ke syurga. Syurga dunia yang disegerakan dan syurga hakiki yang kekal abadi.

Seorang wanita yang hatinya jauh dari Tuhan masih mampu menjadi perhiasan dunia yang digilai oleh segenap lelaki. Kecantikan dan lentoknya menjadikan hati lelaki tunduk semahu-mahunya sehingga sangggup berkorban segala-galanya-sutau perhambaan yang tersirat. Terpenjaralah hati kaum Adam yang memilih perhiasan`palsu' ini.
Hati menjadi sempit dan di akhirat terseksa tanpa batas!

Wanita boleh memilih untuk menjadi `bunga sejati'. Wanita solehah yang membawa tenang. Wanita juga boleh memilih untuk menjadi `bunga plastik'. Wanita yang mengundang kemelut, kacau bilau dan kehancuran. Kita sentiasa ada pilihan� maka pilihlah. Kita hanya akan layak menjadi `bunga sejati' jika hati tunduk kepada Tuhan. Bagaimanapun, Tuhan tidak pernah memaksa. Dia tetap agung walaupun kita sebagai hamba terus derhaka�Maha suci Allah yang telah memuliakan kita sebagai wanita. Daripadanya kita datang dan kepada-Nya kita akan kembali.

Sabda Rasullulah s.a.w yang bermaksud:

"Hendaklah kamu menasihati para wanita dengan sebaik mungkin, kerana sesungguhnya wanita itu dijadikan daripada tulang rusuk, sesungguhnya bahagian yang paling bengkok pada tulang itu ialah yang di sebelah atasnya; apabila kamu mahu meluruskannya patahlah ia, dan sekiranya kamu membiarkannya kekallah ia dalam keadaan bengkok. Oleh itu tolonglah kamu nasihati para wanita dengan sebaik-baiknya"
(Riwayat Bukhari, Muslim dan abu Hurairah)"

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

~~Pahala~~

Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.

Yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.

1.Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.

2.Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya.

3.Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.

4.Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.

5.Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.

6.Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya.


7.Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya


8.yakni anak yang selalu diajari ilmu Al-Qur'an maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri.


Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :

1.Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah)

2.Ilmu yang berguna dan diamalkan.

3.Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Hukum Berkawan Berlainan Jantina

Hukum Berkawan Berlainan Jantina :)

Di sini saya ada kemusykilan tentang
hukum sekiranya bersahabat atau berkawan
dengan ajnabi.Apakah hukum sebenar bg
konteks ini?
Saya ade sedikit cerita yang ingin
dikongsikan.Maklumat ini diberi oleh
kawan lelaki saya.Dia memberitahu saya
apabila dia pulang dari Yamen.Dia
mengatakan bahawa dia mengetahui satu
pendapat dari alim ulama’ iaitu drpd.
prof syed najib asybiti yang berpendapat
haram hukumnya bagi seorang lelaki dan
perempuan berkawan tanpa ikatan dan niat
kahwin walaupun untuk tujuan
belajar.Jadi,sejak itu kami tidak
berkawan lagi.Maka,adakah benar hukumnya
begitu?
Diharap sudi untuk menjawab persaoalan
ini dan segala kerjasama saya dahului
dengan ucapan terima kasih.
Wassalam

jawapan:

Fatawa alQardhawi:

Pendapat dari Yemen itu termasuk
pendapat yg keras yang tidak berpijak
kepada nas, ia banyak menzalimi wanita
dengan pelbagai fatwa yg keras dan ketat
hingga wanita terpenjara di rumah-rumah
mereka.

Ada juga di sana pendapat kaum
Liberal/Women’s lib yang berlawanan
dengan fatwa Yemen itu, yakni menyeru
wanita meninggalkan syari’at dan lepas
bebas spt wanita Barat.

Pokoknya: kedua-dua golongan ini :
liberalis yg membebaskan wanita
semaksimanya dan aliran keTimuran yg
mengongkong wanita, memenjara dan
menzaliminya.

Adapun pendapat pertengahan Islam ialah
wanita sejak zaman salaf assoleh tidak
lepas bebas atau terpenjara di rumah
mereka, bahkan mereka aktif keluar
bersama kaum lelaki (dlm suasana
terkawal) cthnya: ke mesjid utk solat
berjama’ah, Juma’at, hari Raya, di mana
mesjid tidak ada sebarang tirai pemisah,
wanita keluar melakukan dakwah, amar
makruf dan nahy mungkar, menghadiri
majlis ilmu, menyertai perang jihad,
mencari rezki atau berkerjaya,
berpolitik, mendapatkan hiburan yg baik,
menghadiri perayaan dan menyertai
perkumpulan yg membawa manfa’at.

Inilah maksud firman Allah ta’ala”

” dan orang2 beriman lelaki dan
perempuan, setengahnya menjadi penolong
bg setengah yg lain, mereka menyuruh
berbuat makruf dan mencegah mungkar.”
AQT 9: 71

Dalam konteks ini, tiada halangan lelaki
dan perempuan ajnabi berkawan dan
bersahabat serta liqa’ atau pertemuan
dalam bekerjasama dalam perkara2
kebaikan: menuntut ilmu, program2
kebajikan dan jihad.

Perincian Dr Abdul Halil Abu Syuqqah
(sahabat Dr Qardhawi),
1. Pertemuan dan kerjasama itu hendaklah
dalam suasana serius
2. menahan pandangan
3. menghindari berjabat tangan
4. mengenakan pakaian yg menepati
syari’at (jilbab)
5. tidak bersesakan dan elok jika ada
pemisahan
6. menghindari khulwah (berdua-duaan di
tempat sunyi), namun boleh jika:
a. khulwah di kawasan awam yg ada orang
ramai
b. beberapa lelaki dengan seorang perempuan
c. seorang lelaki dengan beberapa
perempuan..

7. tidak terlalu lama dan berulang
8. menghindari tempat yg mencurigai
9. menjauhi perbuatan dosa

Etika khusus wanita jika keluar
mengadakan pertemuan dengan lelaki:
1. jika bercakap tidak menggunakan
bahasa yg lunak dan gaya yg menggoda
2. berjalan dengan sopan dan tertib
3. elakkan pergerakan yg manja dan menggoda
4. tidak memakai parfum/pewangi
5. serius dlm berbicara

Syarah Dr Abdul Halim* (Tahriir
alMar’ah, Darul Qolam, Kuwait, 1990)amat
panjang sekali bukunya membicarakan
perihal etika pergaulan lelaki dan
wanita secara Islam dalam bentuk rincian
setebal 548 mukasurat dan saya
ringkaskan shj. Juga Fatwa Dr Qardhawi
setebal 22 halaman.

* Dr Abdul Halim Abu Syuqqah wafat 1995
adalah sahabat karib Dr Qardhawi di univ
Qatar. Dr alQardhawi (80 tahun) adalah
kelahiran Mesir dan menetap di Qatar. WA

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Something To Share Especially in Appreciating Women...

Something to share especially in appreciating women..mothers, sisters, female friends, female teachers who are very dear to our hearts... ... ..

READ ON..

Someone sent me this and I thought I should pass this on. Dedicated to all the women I knowBy the time the Lord made woman, He was into his sixth day of working over time.. An angel appeared and said, "Why are you spending so much time on this one?" And the Lord answered, "Have you seen my spec sheet on her? She has to be completely washable, but not plastic, have over 200 movable parts, all replaceable and able to run on diet coke and leftovers, have a lap that can hold four children at one time, have a kiss that can cure anything from a scraped knee to a broken heart -and she will do everything with only two hands."

The angel was astounded at the requirements. "Only two hands!? No ! way! And that's just on the standard model? That's too much work for one day. Wait until tomorrow to finish."

But I won't," the Lord protested. "I am so close to finishing this creation that is so close to my own heart. She already heals herself when she is sick AND can work 18 hour days."

The angel moved closer and touched the woman. "But you have made her so soft, Lord."

"She is soft," the Lord agreed, "but I have also made her tough. **** You have no idea what she can endure or accomplish."

"Will she be able to think?", asked the angel.

The Lord replied, "Not only will she be able to think, she will be able to reason and negotiate."

The angel then noticed something, and reaching out, touched the woman's cheek. "Oops, it looks like you have a leak in this model. I! told you that you were trying to put too much into this one."

"That's not a leak," the Lord corrected, "that's a tear!" "What's the tear for?" the angel asked.

The Lord said, "The tear is her way of expressing her joy, her sorrow, her pain, her disappointment, her love, her loneliness, her grief and her pride." The angel was impressed. "You are a genius, Lord. You thought of everything! Woman is truly amazing."

And she is!
Women have strengths that amaze men.
They bear hardships and they carry burdens, but they hold happiness, love and joy.
They smile when they want to scream.
They sing when they want to cry.
They cry when they are happy** **
and laugh when they are nervous.
They fight for what they believe in.
They stand up to injustice.
They don't take "no" for an answer
when they believe there is a better solution.
They go without so their family can have.
They go to the doctor with a frightened friend.** **
They love unconditionally.
They cry when their children excel** **
and cheer when their friends get awards.
They are happy when they hear about
a birth or a wedding.
Their hearts break when a friend dies.
They grieve at the loss of a family member,
yet they are strong when they think there is no strength left.
They know that a hug and a kiss can heal a broken heart. *
*Women come in all shapes, sizes and colors. They'll drive, fly, walk, run or e-mail you to show how much they care about you. *

*The heart of a woman is what makes the world keep turning. They bring joy, hope and love. They have compassion and ideals. They give moral support to their family and friends. Women have vital things to say and everything to give. *

*HOWEVER, IF THERE IS ONE FLAW IN WOMEN, IT IS THAT THEY FORGET THEIR WORTH. *

Semoga Allah S.W.T. menjaga kaum wanita yang kita kasihi sekalian...

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Parents and Arrange Marriages

Parents and arrange marriages

Answered by Mufti Muhammad ibn Adam a-Kawthari


Question:


I am a young woman who would really like to get married but my parents do not believe in arranged marriages. How should I explain to them that this is their obligation?Answer: In the name of Allah, Most Compassionate, Most Merciful,


Helping one�s children marry and find a suitable life-partner is an important parental responsibility.


Abu Sa�id and Ibn Abbas (Allah be pleased with them both) narrate that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: �Whoever has a child, he should give him a good name and teach him how to read and write. And when he matures, he should marry him off. When he matures and the father does not marry him off, then if the boy commits a sin, the sin will be on the father.�(Shu�ab al-Iman of al-Bayhaqi)


Umar ibn al-Khattab and Anas ibn Malik (Allah be pleased with them both) narrate that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: �It is written in the Tawrah that: Who�s daughter reaches the age of twelve years and he fails to marry her off, then if she commits a sin, the sin will be on the father.� (ibid. Also see: Mishkat al-Masabih, 2/939, no. 3139)


In light of the above, it becomes clear that it is the moral and Islamic responsibility of the parents (and importantly the father) to help their children marry. They should actively look for a suitable spouse for their children and do whatever they can in order for them to find a suitable life companion. They should select a pious spouse for their offspring and spend whatever they need to in this regard. Failure in doing so and being neglectful in this regard will result in them being sinful By Allah Most High.


You state that your parents don�t like the idea of arranged marriages, thus you need to explain to your parents that, it is not necessary Islamically to have a arranged marriage, in the sense that the children are not obliged to marry whom the parents select. The final choice is yours, and you can not be forced into marrying someone whom you don�t wish to marry, for Islamically, both men and women have the full right to choose their spouse.


Thus, if you explain to them that their responsibility is only to help search, recommend and select a suitable person for marriage, after which you will have an independent right to marry or not marry the selected person. You will have the right to look at and speak to (within limits) the suitor in order to determine whether he is the right person for you or otherwise.


If you explain this to your parents in a gentle and polite manner, I am sure that they will understand the concept of parents arranging marriages for their children. They have probably misunderstood the concept of parents helping their children marry.


May Allah Most High make it easy for you in order to carryout this beautiful obligation of marriage, Insha Allah.


And Allah knows best

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Kisah Menyayat Hati (Hati mukmin pasti menangis)

Al-Ustadz Ahmad Izzah Al-AndalusySuatu petang, di Tahun 1525. Penjara tempat tahanan orang-orang di situ terasa hening mencengkam. Jeneral Adolf Roberto, pemimpin penjara yang terkenal bengis, tengah memeriksa setiap kamar tahanan.Setiap banduan penjara membongkokkan badannya rendah-rendah ketika 'algojo penjara' itu melintasi di hadapan mereka. Kerana kalau tidak, sepatu 'boot keras' milik tuan Roberto yang fanatik Kristian itu akan mendarat di wajah mereka. Roberto marah besar ketika dari sebuah kamar tahanan terdengar seseorang mengumandangkan suara-suara yang amat ia benci. "Hai... hentikan


>>>>>suara jelekmu! Hentikan... !" Teriak Roberto sekeras-kerasnya


>>>>>sambil membelalakkan mata. Namun apa yang terjadi? Laki-laki di


>>>>>kamar tahanan tadi tetap saja bersenandung dengan khusyu'nya.


>>>>>Roberto bertambah berang. Algojo penjara itu menghampiri kamar


>>>>>tahanan yang luasnya tak lebih sekadar cukup untuk satu orang.


>>>>>


>>>>>Dengan marah ia menyemburkan ludahnya ke wajah tua sang tahanan


>>>>>yang keriput hanya tinggal tulang. Tak puas sampai di situ, ia


>>>>>lalu menyucuh wajah dan seluruh badan orang tua renta itu dengan


>>>>>rokoknya yang menyala. Sungguh ajaib... Tak terdengar secuil pun


>>>>>keluh kesakitan. Bibir yang pucat


>>>>>kering milik sang tahanan amat galak untuk meneriakkan kata


>>>>>Rabbi, wa ana 'abduka... Tahanan lain yang menyaksikan


>>>>>kebiadaban itu serentak bertakbir sambil berkata, "Bersabarlah


>>>>>wahai ustaz... InsyaALlah tempatmu di Syurga."


>>>>>


>>>>>Melihat kegigihan orang tua yang dipanggil ustaz oleh sesama


>>>>>tahanan, 'algojo penjara' itu bertambah memuncak marahnya. Ia


>>>>>memerintahkan pegawai penjara untuk membuka sel, dan ditariknya


>>>>>tubuh orang tua itu keras-kerasnya sehingga terjerembab di


>>>>>lantai.


>>>>>


>>>>>"Hai orang tua busuk! Bukankah engkau tahu, aku tidak suka


>>>>>bahasa hinamu itu?! Aku tidak suka apa-apa yang berhubung dengan


>>>>>agamamu! Ketahuilah orang tua dungu, bumi Sepanyol ini kini


>>>>>telah berada dalam kekuasaan bapa kami, Tuhan Jesus. Anda telah


>>>>>membuat aku benci dan geram dengan 'suara-suara' yang seharusnya


>>>>>tidak didengari lagi di sini. Sebagai balasannya engkau akan


>>>>>kubunuh. Kecuali, kalau engkau mahu minta maaf dan masuk agama


>>>>>kami."


>>>>>


>>>>>Mendengar "khutbah" itu orang tua itu mendongakkan kepala,


>>>>>menatap Roberto dengan tatapan yang tajam dan dingin. Ia lalu


>>>>>berucap,


>>>>>


>>>>>"Sungguh... aku sangat merindukan kematian, agar aku segera dapat


>>>>>menjumpai kekasihku yang amat kucintai, ALlah. Bila kini aku


>>>>>berada di puncak kebahagiaan karena akan segera menemuiNya,


>>>>>patutkah aku berlutut


>>>>>kepadamu, hai manusia busuk? Jika aku turuti kemahuanmu, tentu


>>>>>aku termasuk manusia yang amat bodoh."


>>>>>


>>>>>Sejurus sahaja kata-kata itu terhenti, sepatu lars Roberto sudah


>>>>>mendarat di wajahnya. Laki-laki itu terhuyung. Kemudian jatuh


>>>>>terkapar di lantai penjara dengan wajah berlumuran darah. Ketika


>>>>>itulah dari saku baju penjaranya yang telah lusuh, meluncur


>>>>>sebuah 'buku kecil'. Adolf Roberto berusaha


>>>>>memungutnya. Namun tangan sang Ustaz telah terlebih dahulu


>>>>>mengambil dan menggenggamnya erat-erat. "Berikan buku itu, hai


>>>>>laki-laki dungu!" bentak Roberto.


>>>>>


>>>>>"Haram bagi tanganmu yang kafir dan berlumuran dosa untuk


>>>>>menyentuh barang suci ini!"ucap sang ustaz dengan tatapan


>>>>>menghina pada Roberto. Tak ada jalan lain, akhirnya Roberto


>>>>>mengambil jalan paksa untuk mendapatkan


>>>>>buku itu. Sepatu lars seberat dua kilogram itu ia gunakan untuk


>>>>>menginjak jari-jari tangan sang ustaz yang telah lemah.


>>>>>


>>>>>Suara gemeretak tulang yang patah terdengar menggetarkan hati.


>>>>>Namun tidak demikian bagi Roberto. Laki-laki bengis itu malah


>>>>>merasa bangga mendengar gemeretak tulang yang terputus. Bahkan


>>>>>'algojo penjara' itu merasa lebih puas lagi ketika melihat


>>>>>tetesan darah mengalir dari jari-jari musuhnya yang telah


>>>>>hancur.


>>>>>


>>>>>Setelah tangan tua itu tak berdaya, Roberto memungut buku kecil


>>>>>yang membuatnya baran. Perlahan Roberto membuka sampul buku yang


>>>>>telah lusuh. Mendadak algojo itu termenung.


>>>>>


>>>>>"Ah... seperti aku pernah mengenal buku ini. Tetapi bila? Ya, aku


>>>>>pernah mengenal buku ini."


>>>>>


>>>>>Suara hati Roberto bertanya-tanya. Perlahan Roberto membuka


>>>>>lembaran pertama


>>>>>itu. Pemuda berumur tiga puluh tahun itu bertambah terkejut


>>>>>tatkala melihat tulisan-tulisan "aneh" dalam buku itu. Rasanya


>>>>>ia pernah mengenal tulisan seperti itu dahulu. Namun, sekarang


>>>>>tak pernah dilihatnya di bumi Sepanyol.


>>>>>


>>>>>Akhirnya Roberto duduk di samping sang ustaz yang sedang


>>>>>melepaskan nafas-nafas terakhirnya. Wajah bengis sang algojo


>>>>>kini diliputi tanda tanya yang dalam. Mata Roberto rapat


>>>>>terpejam. Ia berusaha keras mengingat peristiwa yang dialaminya


>>>>>sewaktu masih kanak-kanak.


>>>>>


>>>>>Perlahan, sketsa masa lalu itu tergambar kembali dalam ingatan


>>>>>Roberto. Pemuda itu teringat ketika suatu petang di masa


>>>>>kanak-kanaknya terjadi kekecohan besar di negeri tempat


>>>>>kelahirannya ini. Petang itu ia melihat peristiwa yang


>>>>>mengerikan di lapangan Inkuisisi (lapangan tempat pembantaian


>>>>>kaum muslimin di Andalusia). Di tempat itu tengah berlangsung


>>>>>pesta darah dan nyawa. Beribu-ribu jiwa tak berdosa gugur di


>>>>>bumi Andalusia.


>>>>>


>>>>>Di hujung kiri lapangan, beberapa puluh wanita berhijab (jilbab)


>>>>>digantung pada tiang-tiang besi yang terpancang tinggi. Tubuh


>>>>>mereka bergelantungan tertiup angin petang yang kencang, membuat


>>>>>pakaian muslimah yang dikenakan berkibar-kibar di udara.


>>>>>Sementara, di tengah lapangan ratusan pemuda Islam dibakar


>>>>>hidup-hidup pada tiang-tiang salib, hanya karena tidak mahu


>>>>>memasuki agama yang dibawa oleh para rahib.


>>>>>


>>>>>Seorang kanak- kanak laki-laki comel dan tampan, berumur sekitar


>>>>>tujuh tahun, malam itu masih berdiri tegak di lapangan Inkuisisi


>>>>>yang telah senyap. Korban-korban kebiadaban itu telah syahid


>>>>>semua. Kanak kanak comel itu melimpahkan airmatanya menatap sang


>>>>>ibu yang terkulai lemah di tiang gantungan. Perlahan-lahan kanak


>>>>>- kanak itu mendekati tubuh sang ummi yang tak sudah bernyawa,


>>>>>sambil menggayuti abinya. Sang anak itu berkata dengan suara


>>>>>parau, "Ummi, ummi, mari kita pulang. Hari telah malam. Bukankah


>>>>>ummi telah berjanji malam ini akan mengajariku lagi tentang


>>>>>alif, ba, ta, tsa... .? Ummi, cepat pulang ke rumah ummi... "


>>>>>


>>>>>Budak kecil itu akhirnya menangis keras, ketika sang ummi tak


>>>>>jua menjawab ucapannya. Ia semakin bingung dan takut, tak tahu


>>>>>apa yang harus dibuat . Untuk pulang ke rumah pun ia tak tahu


>>>>>arah. Akhirnya budak itu berteriak memanggil bapaknya,


>>>>>"Abi... Abi... Abi... " Namun ia segera terhenti berteriak


>>>>>memanggil sang bapa ketika teringat petang kelmarin bapanya


>>>>>diseret dari rumah oleh beberapa orang berseragam.


>>>>>


>>>>>"Hai... siapa kamu?!" jerit segerombolan orang yang tiba-tiba


>>>>>mendekati budak tersebut. "Saya Ahmad Izzah, sedang menunggu


>>>>>Ummi... " jawabnya memohon belas kasih. "Hah... siapa namamu


>>>>>budak, cuba ulangi!" bentak salah seorang dari mereka. "Saya


>>>>>Ahmad Izzah... " dia kembali menjawab dengan agak kasar.


>>>>>Tiba-tiba "Plak! sebuah tamparan mendarat di pipi si kecil. "Hai


>>>>>budak... ! Wajahmu cantik tapi namamu hodoh. Aku benci namamu.


>>>>>Sekarang kutukar namamu dengan nama yang lebih baik. Namamu


>>>>>sekarang 'Adolf Roberto'... Awas! Jangan kau sebut lagi namamu


>>>>>yang buruk itu. Kalau kau sebut lagi nama lamamu itu, nanti akan


>>>>>kubunuh!" ancam laki-laki itu."


>>>>>


>>>>>Budak itu mengigil ketakutan, sembari tetap menitiskan air mata.


>>>>>Dia hanya menurut ketika gerombolan itu membawanya keluar


>>>>>lapangan Inkuisisi. Akhirnya budak tampan itu hidup bersama


>>>>>mereka.


>>>>>


>>>>>Roberto sedar dari renungannya yang panjang. Pemuda itu melompat


>>>>>ke arah sang tahanan. Secepat kilat dirobeknya baju penjara yang


>>>>>melekat pada tubuh sang ustaz. Ia mencari-cari sesuatu di pusat


>>>>>laki-laki itu. Ketika ia menemukan sebuah 'tanda hitam' ia


>>>>>berteriak histeria, "Abi... Abi... Abi... " Ia pun menangis keras,


>>>>>tak ubahnya seperti Ahmad Izzah dulu. Fikirannya terus bergelut


>>>>>dengan masa lalunya. Ia masih ingat betul, bahwa buku kecil yang


>>>>>ada di dalam genggamannya adalah Kitab Suci milik bapanya, yang


>>>>>dulu sering dibawa dan dibaca ayahnya ketika hendak


>>>>>menidurkannya. Ia jua ingat betul ayahnya mempunyai 'tanda


>>>>>hitam' pada bahagian pusat.


>>>>>


>>>>>Pemuda bengis itu terus meraung dan memeluk erat tubuh tua nan


>>>>>lemah. Tampak sekali ada penyesalan yang amat dalam atas


>>>>>tingkah-lakunya selama ini. Lidahnya yang sudah berpuluh-puluh


>>>>>tahun lupa akan Islam, saat itu dengan spontan menyebut, "Abi...


>>>>>aku masih ingat alif, ba, ta, tha... " Hanya sebatas kata itu


>>>>>yang masih terakam dalam benaknya.


>>>>>


>>>>>Sang ustaz segera membuka mata ketika merasakan ada tetesan


>>>>>hangat yang membasahi wajahnya. Dengan tatapan samar dia masih


>>>>>dapat melihat seseorang yang tadi menyeksanya habis-habisan kini


>>>>>sedang memeluknya. "Tunjuki aku pada jalan yang telah engkau


>>>>>tempuhi Abi, tunjukkan aku pada jalan itu... " Terdengar suara


>>>>>Roberto meminta belas.


>>>>>


>>>>>Sang ustaz tengah mengatur nafas untuk berkata-kata, lalu


>>>>>memejamkan matanya. Air matanya pun turut berlinang. Betapa


>>>>>tidak, jika setelah puluhan tahun, ternyata ia masih sempat


>>>>>berjumpa dengan buah hatinya, di tempat ini. Sungguh tak masuk


>>>>>akal. Ini semata-mata bukti kebesaran Allah.


>>>>>


>>>>>Sang Abi dengan susah payah masih boleh berucap. "Anakku,


>>>>>pergilah engkau ke Mesir. Di sana banyak saudaramu. Katakan saja


>>>>>bahwa engkau kenal dengan Syaikh Abdullah Fattah Ismail


>>>>>Al-Andalusy. Belajarlah engkau di negeri itu," Setelah selesai


>>>>>berpesan sang ustaz menghembuskan nafas terakhir dengan berbekal


>>>>>kalimah indah "Asyahadu anla IllaahailALlah, wa asyahadu anna


>>>>>Muhammad Rasullullah... '. Beliau pergi dengan menemui Rabbnya


>>>>>dengan tersenyum, setelah sekian lama berjuang dibumi yang fana


>>>>>ini.


>>>>>


>>>>>Kini Ahmah Izzah telah menjadi seorang alim di Mesir. Seluruh


>>>>>hidupnya dibaktikan untuk agamanya, 'Islam, sebagai ganti


>>>>>kekafiran yang di masa muda sempat disandangnya. Banyak pemuda


>>>>>Islam dari berbagai penjuru berguru dengannya... "


>>>>>


Al-Ustadz Ahmad Izzah Al-Andalusy.
Benarlah firman Allah...
"Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama ALlah, tetaplah atas fitrah ALlah yang telah menciptakan manusia menurut fitrahnya itu. Tidak ada perubahan atas fitrah ALlah. Itulah agama yang lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui." (QS>30:30)
Syeikh Al-Islam Turki yang terakhir iaitu As-Syeikh Mustafa Al Basri telah menegaskan dalam bukunya ...
Sekularisma yang memisahkan ajaran agama dengan kehidupan dunia merupakan jalan paling mudah untuk menjadi murtad.Dari : Al-Manahil

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Aisyah Bukhari Buat Teladan. Nauzubillah...

Satu cerita untuk pengajaran dan tindakan selanjutnya... ... ... bila maruah diri tercabar kita sanggup bangun menentang; tapi bila maruah Islam jadi barang mainan, apa yg kita lakukan??

Assalamualaikum. Tidak terniat untuk menjatuhkan maruah mana-mana pihak, sekadar renungan untuk kita semua. Siapa tahu suatu hari nanti ia mungkin terjadi ke atas diri atau keluarga kita sendiri. Na'uzubillahi min zalik (semoga Allah menjauhkan kita daripadanya). Sama-samalah kita renungkan...

Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman,tak nak terjadi kacau bilau. Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas alasan bercinta,ikut boyfriend. Ia sebenarnya kes murtad yang sengaja ditutup oleh golongan pemimpin tertentu yang kita amanahkan untuk memimpin,mereka ini juga Islam. Kita tak tahu kenapa mereka sengaja membutakan hati dari melihat akidah umat Islam di Malaysia terutamanya; di serang hebat. Cerita yang akan saya bawa ini agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlahlah sesuatu, paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini. Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut peguambela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah.

Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam.

Tahun1997, bila Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk HashimYahya, perkara pertama yang disentuh adalah murtad. Menurutnya sehingga Julai 1997, 3000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja,516 orang sudah murtad. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu. Setakat kes Aisyah dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin.
Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat?

Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu sistem pertahanan akidah kita amat rapuh.

Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan sistem perundangan dan kehakiman kita sendiri.
Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.
1) Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad
2) Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem kehakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?

Apa yang berlaku kepada haji Bukhari setelah 25 tahun didik
anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah. Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya dalam keadaan macam tu dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama, dia belajar hingga peringkat 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak. Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam (Haji Tahir). Dia juga hafal surah Yasin dalam ertikata tahu ayat apa surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang azimat semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah . Surah Sajadah pun dia hafal. Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible.

Dari segi keterampilan dia.. budak perempuan Melayu biasa... pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C . Kakak dia pun macam ini juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997, "Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu Intan dah Kristian." Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis,keluar radio menangis, pergi forum menangis... apa yang dia boleh buat?

Kes ini penting untuk orang tahu. Seorang menteri telah memesongkan fakta mengatakan Aisyah telah berkahwin secara Islam di selatan Thailand. Mengapa tok menteri ini sengaja kelabukan mata orang Melayu? Buta? Disogok? Tali barut? Kita sendiri pun tak tahu.

Terpaksalah ketua pengarah Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) sendiri buat kenyataan menafikan kenyataan tok menterinya.Dikeluarkan pada 13 Februari 1998... ..
" kenyataan ini dikeluarkan oleh ketua pengarah JAKIM bagi
menafikan laporan akhbar lepas yang menitik sumber akhbar kononnya Nur Aisyah dan kekasihnya telah berkahwin secara Islam di Sempadan Thai baru-baru ini." (13 Februari1998).

Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan kafir laknatullah ini minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan.

Butir asal permohonan... ... Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong seorang peguam Cina Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan, untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 perlembagaan persekutuan iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28 November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah. Sebab yang dia beri, "Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam" Perenggan 23: "Saya Lennet Teoh percaya bahawa Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik".

Tiada langsung disebut pasal kawin. Macamana seorang menteri Melayu boleh putarkan fakta kata ia kes kawin lari? Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 perlembagaan persekutuan menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18 tahun) berhak mutlak menukar agamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957 perlembagaan itulah yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang kita, undang -undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan,rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik,ekonomi... . semua tak termasuk. Article 4 pula menyatakan: "mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.

Contoh kes Hartina Haji Kamarudin. Haji Kamarudin pada masa ceramah ini dibuat ada dalam lokap didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya. Anak yang dibela selama18 tahun dengan begitu susah payah datang kerumah dalam keadaan Hindu.

Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan Hartina balik kerestoran bapanya dalam keadaan Hindu dengan nandek kat dahi. Bukan itu saja. Anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-peluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk. Menggelupur dia depan kedai tu.Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.

Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia. 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya.Nak mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya, 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri.

Tak cukup lagi dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu. Haji Kamarudin ditangkap semula oleh polis sebab ada kejadian Hindu laknatullah ditembak oleh seorang yang tak dikenali. masih terlantar kat hospital. Yang kena kurung masuk lokap Haji Kamarudin,anaknya dan anak saudaranya. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina. Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat tu saja 4 tuduhan.

Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun. Itu yang Haji Kamarudin buat. Dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa. Itulah dia kes pertembungan hukum syara' dan hukum manusia yang kita amalkan hari ini.

Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah, nama asal Hindunya Santana. Ada seorang isteri nama apa entah, ada anak lelaki nama Sunjay kalau tak silap usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya juga telah lebih 20 tahun masuk Islam. Isterinya kata nehe! Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci ni datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya. Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya. Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak ni. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Kita heran sungguh. Bila si minachi ni nak ambil balik budak tu tak dapat, dia pergi report polis. Tahu polis buat apa, cari Yusof, tangkap. Yusof masuk lokap 8 hari. Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya.Hari ni budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu punya kurang ajarnya dia si minachi ni minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Alor Setar yang diberi pada Yusof.

Dalam kes Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur16 tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka,lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah agar anak dia masuk Islam tak sah. Masa tu Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis orang tua tu. Terpaksa buat perisytiharan "Dibawah perlembagaan persekutuan hak seorang anak tertakluk di bawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun.Kalau nak tukar agama kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam berumur 16 tahun dia tak sah peluk Islam."

Atas kearifannya, dia simpan fail tu dalam lacinya
selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun dia panggil balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu dengan wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu baru umur18 tahun. Sambil menangis budak tu kata "Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini." Maka Tun Salleh pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu juga Tun Salleh kena buang atas 5 tuduhan. Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itu harga yang dia terpaksa bayar.

Kes terakhir sekali yang paling teruk kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali kepada agama asalnya Hindu. Malam hari valentine14 Februari sedang anak Melayu bertukar-tukar bunga di dataran merdeka, 3 saudara kita mati dipancung dalam sebuah kontena demi menegakkan agama. Peristiwa 13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan kerana dia Islam. Sejarah Melayu tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana Islam. Semuanya sebab Melayu. Inilah pertama kali.

Jika kita sorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada
Amar diseret dihadapan. Amar diugut supaya tukar agama.
Kalau tidak bapanya,Yasir, akan dibunuh. Amar kata, "Allah hu Ahad" Yasir kena pancung dipadang pasir. Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu berkata "Allah hu Ahad". Berlari Amar menemui Rasullullah. Dan akhirnya mengikut sejarah Amar menjadi seorang mujahid. Berperang bersama Rasullullah. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa Rasullullah tiada kuasa pada masa itu. Rasullulah tak boleh buat apa. Tengoklah negara kita yang mengaku Islam ini dan dipimpin oleh pemimpin Islam ini. Dalam kes negara kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung kepalanya hingga putus,tak cukup lagi tangannya juga dipotong. Tiada apa tindakan yang kita ambil setakat ini. Cerita ini di adun oleh media supaya kita orang Islam tidak sedar agama kita di cabar. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah saudara-saudara kita yang mati syahid ini. Apalah dosa anak kecil yang berusia 5 bulan itu?

Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah seorang Pakar Botani. Tanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut sehinggakan walaupun 5 hari dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluh terpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara. Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu mesti ada yang tak kena dengan hati kita.

Kita dah sampai peringkat saudara kita dipancung sedemikian
rupa demi mempertahankan agama. Apa orang Melayu buat? Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita sendiri sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan majlis agama yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.

Terpaksa para jemaah kita di Subang Jaya sorokkan dia dalam
kontena tapi mati juga kerana tiada kawalan. Sehingga kini pemimpin kita diam buat tak tahu dan biarkan... .tunggu cerita lain pulak keluar.

Orang Melayu yang mengaku Islam biarkan agama kita dicincang
lumat dan di hina sedemikian rupa. Astaghfirullahhal `azim... .apa nak jadi dengan kita semua, dengan pemimpin kita yang sepatutnya ada kuasa pinda undang-undang kebebasan beragama itu. Kenapa buat tak tahu saja wahai pak menteri? Kenapa orang kita asyik sibuk jaga periuk nasi untuk isi perut sahaja? Bangkitlah, minta undang-undang persekutuan yang berkaitan kebebasan beragama dalam article 11 dan lain-lain berkaitan itu dipinda supaya akidah orang Islam terbela. Setidak-tidaknya kita nak mati pun tak rasa ralat sangat dengan undang-undang yang kita sediakan untuk anak cucu kita nanti.

Satu draf undang-undang murtad akan dibentangkan di
parlimen oleh puak-puak yang mengaku Islam ini untuk meluluskannya. Undang-undang tu kata, sapa nak murtad boleh tapi kena denda 5000 ringgit. Orang Islam sendiri (puak-puak pemimpin politik nu... ) sanggup menilai keagungan Allah dengan nilai 5,000 ringgit. Mereka nak laksanakan undang-undang murtad dengan denda 5000 ringgit dengan penjara 3 tahun. Bangga sungguh puak-puak ini sanggup mempermainkan hukum Allah dengan nama hukum Islam. Kalau kita ambil sama lewa ... kita takut bala Allah ni akan turun bila-bila saja.

Sebagai contoh arak dengan bangga dijadikan penaja utama
sukan.Dengan bangga dapat duit 5 juta. Jadikan arak sebagai
penaja utama dunia. Hadis Rasullullah dengan terang menyatakan arak sebagai ibu utama maksiat. Wabak murtad dalam keadaan kita tak nampak. Tahu-tahu,Aisyah dah murtad, Hartina, anak Yusof dimurtadkan tau-tau dah 4000 lebih. Di sini letaknya kebenaran hadis Rasulullah. Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan) Rasulullah berpesan "Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepada umatku di suatu masa satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak". Sahabat bertanya apakah fitnah besar itu ya Rasullullah? Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam petang kafir, petang Islam pagi kafir balik. Sahabat bertanya lagi..mengapa begitu ya Rasullullah. Rasullullah menjawab "Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia".

Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini,
"Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam diatas batu hitam di malam gelap." Mana nak nampak. Toksah kata semut hitam. Letak Sami Vellu bogel atas batu hitam pun kita tak nampak. Kalau dia senyum baru kita tahu ada manusia atas batu hitam dalam gelap. Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.

Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak nampak langsung. Bukan sahaja tak nampak, malah turut pertahankan gerakan murtad ini. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah. Belum habis cakap dah ada yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya "international jew"(tak silap saya). Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata rokok yang orang kita hisap tu. Setiap satu batang itu ada saham kepada puak yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok ambil ni sebagai iktibar.

Yahudi punya kerja baru letak bola sebijik 70 ribu Melayu tak
sembahyang yang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat
rumah lagi. Dia hantar Micheal Jackson sekor, kerajaan negeri
dengan kerajaan persekutuan satu parti bergaduh kat mana mangkuk ayun ni nak buat pertunjukan.

Bab Kristian lebih terancang lagi, lebih terperinci. Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah keapa nama ke 6 yang terakhir dan dia pun mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London yang berkata: "..kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang,bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka tetap menang sebab mereka (orang Islam) perang nak mati Kita perang untuk hidup. Oleh itu hendaklah kita tukar strategi melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya ke atas orang Islam."

Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati. 1942 kerajaan Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang ditangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu tumbang kerajaan Islam Patani, tak lama selepas tu tumbang kerajaan Islam Kedah, tak lama lepas tu tumbang kerajaan Islam Mindanao.Lepas tu kerajaan Islam Acheh... semuanya satu demi satu. Macamana benda ni boleh terjadi? Sebab, gerakan Kristian berdasarkan kepada 3G. GOSPEL,GOAL, GLORY. Pertama kitab dia, kedua kekayaan kitaketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, dia datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian. Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih? Orang kita panggil gerakan halus ... dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni, cara dia Guna kaedah "garam dan ragi". Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian.

Contohnya kalau ubi kayu yang waktu siang asalnya ubi kayu
kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. Maksudnya dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam hakikatnya kehidupan kita bukan cara Islam lagi. Cara inilah yang Rasulullah kata macam kepingan hitam di malam gelita, inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu.

Pertama melalui sistem pendidikan. Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian. Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi ".. pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang muslim Melayu berkenaan meninggalkan sistem kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan
terus tinggal dalam masyarakatnya, justeru itu ragi tetap ujud
dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu
(Kristian) yang diletakkan dalam gelap, penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian bukan organisasi. Di rasa kesegarannya bukan bersikap kalam, dinamik dan etikal bukan bersifat formalistik pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya lantaran ia tidak menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal, menyendiri terpisah dari masyarakatnya sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragi yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh
masyarakat Melayu dan seluruhnya.

Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi justeru itu
nanti dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.."

Sebenarnya dia hendak, akan datang suatu masa nanti orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian.

Cara kebajikan pulak... hari ni sapa tak kenal kelab rotery
yang cuci buah pinggang, kelab lion, bulan sabit merah, saint john
ambulan,sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Akhirnya sampai hari ni kita bergaduh sesama Melayu.

Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Orang Melayu
sendiri yang sponsor maksiat. Seorang mufti yang nak mempertahankan hukum Allah cegah anak Melayu masuk pertandingan ratu cantik, bukan anak Melayu tu yang kena, mufti kena buang. Hari ni yang menghidupkan maksiat paling besar, orang Melayu, jeneral lagi, sedara dengan PM lagi sanggup mempertahan ibu maksiat paling besar dalam Islam. Sanggup mempertahankannya, patutnya kita yang lawan. Heran sungguh peel pemimpin yang kita pangkah dalam pilihan raya ni.

Kitab bible pertama dalam bahasa Melayu diterjemahkan oleh
orang Melayu... .sapa? Karyawan agung... . bukan main hebat...
Munsyi Abdullah. Banyak saham dia. Sampai hari ni kita pertahankan apa yang dia buat. Tulah dia yang Rasulullah kata pagi tadi dia sembahyang dengan kita, petang dia jual agama. Pemimpin yang kita pilih itulah apabila seorang tok guru nak masukkan draf mempertahan Islam dia tolak. Bukan saja tolak hukum Allah dia tolak dengan tepukan. Dan kita terus menerus lantik dia jugak.

Tengoklah hari ni. Bank Islam, Hospital Islam, pusat pajak
gadai pun Islam. Bila orang tengok Malaysia Islam. Kita semua nampak macam ubi lagi tapi kita sebenarnya dah jadi tapai. Perlembagaan persekutuan itulah murtad yang paling besar. Sebab perlembagaan tulah Haji Bukhari menangis-nangis, sebab perlembagaan tulah Haji Kamarudin menangis, sebab perlembagaan tulah Yusof menangis, sebab perlembagaan tulah Ibrahim sekeluarga mati dibunuh.

Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut,
atau paling kurang dengan hati. Bangun malam buat sembahyang
hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling
kurang pun fowardkan email ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka sebab ini semua tanggung jawab kita semua. Nak harapkan suratkabar? Hampa sungguh kita sebab berita yang keluar semua dok puji pemimpin kita. Semua berita ditapis sedemikian rupa takut orang Melayu kita sedar apa yang terjadi. Akhir sekali email ini tiada kena mengena dengan ceramah nak berkempen politik atau apa saja seangkatan sekadar meniupkan semangat perjuangan dalam diri kita yang mengaku Islam ini. Ni lah masanya kita bangkit pertahankan agama Islam sebelum terlambat.

Wallahualam Bishawab...
nauzubillah min zallik..

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Wadah Wanita Islam: 12 ciri insan jadi sahabat

KEPUTUSAN menggalakkan dalam peperiksaan baru-baru ini menyebabkan ramai anak kita mendapat tawaran memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Ibu bapa adalah orang yang paling bahagia dengan kejayaan anak melanjutkan pelajaran ke menara gading selepas bertungkus lumus di sekolah menengah dan rendah selama bertahun-tahun.

Tidak kurang juga yang berasa bimbang kehidupan baru yang bakal ditempuhi anak mereka di IPTA kerana selama ini mereka berada dalam pengawasan.

Kini anak seorang diri menimba ilmu dengan kehidupan dengan kawan baru. Mereka bimbang anak tidak dapat menyesuaikan diri dan mungkin tersalah pilih kawan.

Tidak kurang juga ibu bapa yang mencari formula untuk menasihati anak dalam memilih kawan yang baik bagi meneruskan kehidupan di universiti.

Rasulullah saw pernah berpesan: �Agama seseorang itu terletak di atas agama atau jalan yang dipilih oleh rakannya�. Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dalam memilih siapa yang harus dijadikan sahabat.

Kehidupan setiap manusia memerlukan seseorang untuk dijadikan sahabat. Tidak ada sesiapa pun yang mampu hidup tanpa mempunyai kawan, seperti kata seorang ustaz, �Tarzan (kalaupun ceritanya benar) juga memerlukan sahabat!�

Betullah apa yang dikatakan oleh Rasulullah, siapa sahabat kita begitulah juga corak kehidupan kita.

Sahabat rapat Tarzan adalah orang utan, jadi begitulah cara kehidupannya, daripada cara berjalan, tidur hinggalah makan seperti seekor orang utan!

Jadi dalam bersahabat, kita mesti pandai membuat pilihan supaya tidak tersalah pilih.

Pilihan yang bijak bukan sekadar ketika ingin mendirikan rumah tangga, tetapi juga dalam memilih sahabat.

Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik? Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: �Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:


 • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;


 • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;


 • Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;


 • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;


 • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;


 • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;


 • Jka engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;


 • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;


 • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;


 • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;


 • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu; dan


 • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

  Sahabat Rasulullah, Saidina Ali ada berkata: �Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di samping kamu. Dia sanggup membahayakan dirinya demi kemaslahatan kamu. Orang yang setiap masa bekerja untuk keperluan kamu. Sanggup mengorbankan segala-galanya untuk kepentingan kamu.�

  Ada juga yang berpesan: �Sesiapa yang suka berkawan, tetapi tidak suka melebihkan kawan daripada diri sendiri, maka lebih baik dia berkawan dengan ahli kubur!�.

  Begitu sekali pesanan dalam memilih kawan. Marilah bersama-sama kita periksa diri masing-masing sama ada layak menjadi sahabat sejati atau hanya layak menjadi kawan kepada ahli kubur.

  Siapakah sahabat paling rapat yang pernah kita miliki?

  Bagi seorang anak, sahabat yang paling rapat ialah ibu dan bapanya, manakala bagi ibu atau bapa, anak adalah sahabat yang paling akrab dengan mereka.

  Bagi seorang isteri, suami adalah sahabatnya dan begitu juga bagi suami, isteri adalah yang sepatutnya menjadi sahabat karib mereka.

  Cuma persoalannya di sini, selepas kita mengetahui akan ciri-ciri seorang sahabat dan siapakah sahabat akrab yang kita ada, apakah sudah terlaksana persahabatan itu?

  Sudahkah kita menjadi sahabat kepada anak dan kedua ibu bapa kita atau kepada pasangan kita?

  Seorang remaja memilih remaja lain sebagai sahabatnya dan seorang bapa pula memilih bapa lain sebagai sahabatnya.

  Sebenarnya, bukan kita tidak boleh memilih orang lain untuk menjadi sahabat, tetapi perlulah bijak memilihnya. Jangan tersalah pilih, nanti seperti Tarzan jadinya!

  Jika kita adalah remaja, lihatlah dulu dengan siapa kita bersahabat. Sahabat yang baik umpama penjual kasturi yang mana wanginya akan tetap terpercik kepada kita, namun sahabat yang jahat akan memalit kejahatan itu kepada kita.

  Jadilah insan yang bijak dalam memilih orang yang boleh dijadikan sahabat.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  Kehabatan Surah Al-Ikhlas

  KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS

  "Au zubillah himinashsyaitan nirrajim... bismillahirrahmannirrahim"

  Tafsirannya:
  Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam,
  Allah yang Maha Pemurah lagi Maha! Mengasihani.

  Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana
  dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam
  tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama
  cacing kepanasan.� Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas,
  kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad.
  Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan
  ahad.) sebanyak 3 kali.

  Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah.
  Berilah salam kepada anggota rumah dan� sekiranya tiada orang di rumah
  berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat
  kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan
  membantu kita menjawab persoalan kubur.��

  Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar
  menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan
  daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab
  salam malaikat itu.

  Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad s.a.w:
  "Barang siapa membaca Qul huwa"llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya
  ia telah menebus dirinya dari� Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak
  Allah di langit dan di bumi.� Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemendekaan
  Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah
  pemerdekaan dari neraka". Inilah yang dinamakan membaca Qulhua"llah ahad
  satu hatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita
  sehari.

  Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

  Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia,
  maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan
  kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian
  siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul
  Qurthuby).
  Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara
  Kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang
  dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan
  bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya
  Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali
  bahawa Saiyidi! na Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya
  itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab
  dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali
  ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah
  Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus
  Al-Quran.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  100 Hari Sebelum Kematian

  Tanda 100 hari sebelum hari mati.
  Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakiNya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih di mana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

  Tanda 40 hari sebelum hari mati.
  Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

  Tanda 7 hari sebelum hari mati.
  Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

  Tanda 3 hari sebelum hari mati.
  Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit, hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

  Tanda 1 hari sebelum hari mati.
  Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

  Tanda akhir.
  Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

  PENUTUP
  Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

  Sesungguhnya mengingati mati itu adalah bijak

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  Cinta Itu Untuk Siapa?

  Seorang hamba sahaya bernama Tsauban amat menyayangi dan merindui Nabi Muhammad saw. Sehari tidak berjumpa Nabi, dia rasakan seperti setahun. Kalau boleh dia hendak bersama Nabi setiap masa. Jika tidak bertemu Rasulullah, dia amat berasa sedih, murung dan seringkali menangis. Rasulullah juga demikian terhadap Tsauban. Baginda mengetahui betapa hebatnya kasih Suatu hari Tsauban berjumpa Rasulullah saw. Katanya "Ya Rasulullah, saya sebenarnya tidak sakit, tapi saya sangat sedih jika berpisah dan tidak bertemu denganmu walaupun sekejap. Jika dapat bertemu, barulah hatiku tenang dan bergembira sekali. Apabila memikirkan akhirat, hati saya bertambah cemas, takut-takut tidak dapat bersama denganmu. Kedudukanmu sudah tentu di syurga yang tinggi, manakala saya belum tentu kemungkinan di syurga paling bawah atau paling membimbangkan tidak dimasukkan ke dalam syurga langsung. Ketika itu saya tentu tidak bersua muka denganmu lagi."

  Mendengar kata Tsauban, baginda amat terharu. Namun baginda tidak dapat berbuat apa-apa kerana itu urusan Allah. Setelah peristiwa itu, turunlah wahyu kepada Rasulullah saw yg bermaksud "Barangsiapa yang taat kepada Allah dan RasulNya, maka mereka itu nanti akan bersama mereka yang diberi nikmat oleh Allah iaitu para nabi, syuhada, orang- orang soleh dan mereka yang sayang Tsauban terhadap dirinya.

  sebaik-baik teman." Mendengarkan jaminan Allah ini, Tsauban menjadi gembira semula...

  Tauladan dari kisah ini:

  Cinta kepada Rasulullah adalah cinta sejati yang berlandaskan keimanan yang tulen Mencintai Rasul bermakna mencintai Allah Kita bersama siapa yang kita sayangi. Jika di dunia sayangkan nabi,insyallah kita bersama nabi di akhirat nanti.

  Hati yang dalam kecintaan terhadap seseorang akan merasa rindu yang teramat sangat jika tidak bertemu .

  Pasangan sahabat yang berjumpa dan berpisah kerana Allah semata-mata akan mendapat naungan Arasy di hari akhirat kelak Rasulullah amat mengetahui mana-mana umatnya yang mencintai baginda, meskipun baginda sudah wafat.

  Rasulullah memberi syafaat kepada sesiapa di antara umatnya yang mengasihi baginda. Sebaik-baik sahabat ialah mereka yang berkawan di atas landasan keagamaan dan semata-mata kerana Allah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  Perempuan, Isteri Dan... Poligami

  (1.) Kalau seorang perempuan keluar dengan bersolek dan menampakkan auratnya, disenangi pula oleh suaminya, menunjukkan jiwa suaminya telah mati, dayus namanya kerana sanggup jadikan isteri saham bersama, cuma dia dapat saham lebih utama.

  (2.) Banyak isteri yang kasih, tapi payah cari yang setia, yang paling susah mendapatkan perempuan yang kasih dan setia.

  (3.) Alangkah bertuahnya seorang itu selepas beriman isterinya banyak setia belaka, anaknya banyak menurut kata, sahabat-sahabatnya banyak menolong perjuangannya, ibu dan ayahnya senang hati mendoakannya.

  (4.) Kalau seorang isteri itu dapat dinikmati bersama oleh orang lain walaupun setakat memandangnya suami dayus namanya, isterinya khianat.

  (5.) Perempuan itu cantiknya mempesona, cintanya pada kita melalaikan, bencinya pada kita binasa.

  (6.) Biasanya seorang perempuan bila berkahwin dengan orang besar ia merasa lebih besar daripada suaminya. Betapalah ia menjadi orang besar, jangan haraplah suami dapat mengarah-arahkannya. Biasanya suaminya jadi orang suruhannya.

  (7.) Di antara hiburan seorang suami selain daripada kesolehan isterinya, boleh bertukar buah fikiran dengan isterinya, boleh mengingat buah fikiran suaminya, boleh menerima ilmu yang diberi, dapat menyampaikan sebagaimana yang diterima, boleh memberi semangat kepada suaminya di saat suaminya kena uji.

  (8.) Biasanya perempuan yang tak cantik itu selalu bersolek bahkan berlebih-lebih pula kerana hendak menutup ketidak-cantikkannya

  (9.) Bila isteri lebih masyhur daripada suaminya suami rasa bertuah dalam derita, kalau suami masyhur daripada isteri, isterinya rasa bertuah dalam kebanggaan.

  (10.) Seorang lelaki walau bagaimana cinta dengan isterinya sekalipun, kalau isterinya mati dia mahu cepat-cepat kahwin lagi, tapi bagi perempuan yang cintakan suami kalau suaminya mati dia payah untuk kahwin lagi kecuali kalau ia ditekan oleh sesuatu keadaan.

  (11.) Biasanya kemasyhuran seorang anak boleh menaikkan imej bapanya atau ibunya, kalau kemasyhuran bapanya atau ibunya bertuah anaknya, tetapi kemasyhuran seorang isteri boleh terhina suaminya.

  (12.) Diantara watak manusia di akhir zaman orang gaji berlagak seperti isteri, isteri berlagak seperti suami, di waktu itu para suami kehilangan isteri dalam masa beristeri.

  (13.) Orang yang bermadu itu macam orang makan madu, sekali-sekala tersedak juga oleh kerana manisnya.

  (14.) Kalau isteri-isteri yang bermadu itu boleh tolak ansur tentang haknya kerana sesuai dengan kedudukannya, ini menunjukkan perempuan luar biasa. Tapi kalau hanya sanggup sama rata menerima haknya semata-mata, ini perempuan biasa. Dan kalau meminta lebih dari haknya, ini perempuan mementingkan diri.

  (15.) Orang yang ada empat isteri, ia sentiasa berada dalam suasana pengantin baru.

  (16.) Kalau perempuan yang tua itu terlalu suka bersolek, mengikut psikologi dia susah hati kehilangan mudanya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  Tanda-tanda Taubat Diterima Allah

  Copy & Paste ~Tanda-Tanda Taubat Diterima~ Testimonial code below to your profile or website  Seorang ahli hikmah ditanya mengenai taubat. Bagaimanakah kita hendak mengetahui taubat kita telah diterima Allah atau tidak? Maka jawabnya, ini adalah urusan Allah,kita tidak berupaya menentukannya,... tetapi kita boleh melihat pada tanda-tandanya iaitu:

  1. Bagi hamba-hamba yang bertaubat itu bila ia merasakan di dalam dirinya masih ada dosa-dosa yang masih belum terhakis.

  2. Hatinya lebih tenteram dan suka mendekati orang-orang yang solih dari mendekati mereka-mereka yang fasik.

  3. Bila ia merasakan di dalam dirinya telah hilang perasaan gembira, sebaliknya sentiasa datang perasaan sedih kerana takutkan azab Allah.

  4. Bila ia melihat pada dirinya yang sentiasa sibuk dengan menunaikan kewajipan terhadap Allah sebaliknya sedikitpun ia tidak sibuk meguruskan rezekinya yang telah dijamin oleh Allah.

  5. Sungguhpun sedikit rezaki yang ia dapat di dunia ini namun ia tetap melihatnya banyak, tetapi walaupun banyak amalan untuk akhirat yang telah dikerjakannya namun ia tetap merasa sedikit.

  6. Bila ia melihat pada dirinya yg sentiasa menjaga lidah dan ucapannya, sering bertafakur dan selalu berada di dalam keadaan sedih dan menyesal.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  Love Someone

  Ada orang bertanya adakah doa-doa tertentu apabila jatuh cinta.

  Jika kita bimbang ’ketelanjuran’ dalam cinta, kita alihkan rasa cinta kita kepada Allah dengan membanyakkan salawat, dzikir, istighfar dan solat sehingga kita tidak diperdayakan oleh nafsu, kalau kita tewas nafsu yang akan memperdayakan kita.

  Dalam pada itu, amalkan doa apabila jatuh cinta. Segala ruang kehidupan perlu berbekalkalkan doa untuk keselamatan dan istiqamah hatta dalam bercinta pun kita sentiasa perlu berdoa. Agar cinta kita diredhai dan diberkati Allah. , doa itu diambil dari sifat Allah, satu dari sifat2 Asmaul Husna, ia itu sifat Al-Muhaimin, sifat Allah Yang Maha Menjaga / Maha Memelihara. Sifat ini disebut-sebut di dalam Al Quran. Allah SWT bukan saja mencipta, bahkan Allah SWT juga menjaga, mengawal, mengurus ciptaanNya. Sentiasa memlihara dan memerhatikan setiap perbuatan dan perkataan kita Fadilat membaca Ya Allah Ya Muhaimin setiap masa agar terhindar daripada apa-apa bencana yang tidak kita sedari. Jika aku jatuh cinta, jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku padaMu. Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripadaMu. Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu. Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindui syurgaMU. Ya Allah... Bila hamba bertemu dengan seseorang dan hamba jatuh cinta Izinkanlah hamba menjadi yang terbaik baginya dan dia yang terbaik bagi hamba

  Ya Allah... Bila Hamba menjadi pasangan seseorang Izinkanlah diri hamba menjadi pelindung baginya Izinkanlah diri hamba menjadi penyejuk hati baginya Izinkanlah wajah hamba menjadi kesenangan baginya

  Izinkanlah mata hamba menjadi keteduhan baginya Izinkanlah pundak hamba menjadi tempat melepas keresahan baginya Izinkanlah setiap perkataan hamba menjadi kesejukan baginya

  Ya Allah... Izinkanlah setiap pelukan menjadi jalan untuk lebih mendekat kepadaMu Izinkanlah setiap sentuhan menjadi perekat cinta kepadaMu Izinkanlah setiap pertemuan menjadikan kami bersyukur kepadaMu

  Ya Allah... Izinkanlah hati yang sangat halus ini tidak pernah merasa tersakiti Izinkanlah hati yang rentan ini tidak pernah merasa terkhianati

  Ya Allah... Jiwa kami ada dalam genggamanMu maka izinkanlah jiwa kami selalu bertaut dalam cintaMu

  Ya Allah... Permintaan terakhirku, semoga kami berdua selalu berada dalam perlindunganMu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  Siapakah Yang Dimaksudkan Suami Soleh?

  Copy & Paste ~Ciri-Ciri Suami Soleh~ Testimonial code below to your profile or website


  Lelaki Soleh dapat di definisikan sebagai seorang lelaki muslim yang beriman (mukmin), bersih dari segi zahir dan batinnya, mengambil makanan yang bersih dan halal(bukan dari sumber yang haram)serta sentiasa berusaha menjauhkan dirinya dari perkara perkara yang akan mendorong kearah maksiat dan menariknya ke jurang NERAKA yang amat dalam. Lelaki soleh juga ialah seorang lelaki yang sentiasa taat kepada Allah swt. dan RasulNya walau dimana sahaja mereka berada dan pada bila bila masa sahaja. Kesolehan dan keimanan seseorang tidak dapat dilihat dan diukur dari segi lahiriah semata mata kerana ianya adalah berkait rapat dengan masalah AKIDAH dan KEYAKINAN, kepada siapa dia menyerah keyakinan dan ketaatan dan sebaliknya. TAUHID merupakan dasar tertinggi dalam kehidupan yang harus sentiasa dipelihara kerana apabila tauhid tidak betul dan sempurna, maka seluruh amalan yang dilakukan adalah sia-sia sahaja. Apabila telah jelas kepada siapa kita memberikan perwalian dan terhadap pihak mana kita menolak kepimpinan, barulah Tauhid akan menjadi kenyataan dan berdiri dengan tegaknya dalam jiwa seseorang. Oleh yang demikian, jelaslah bahawa kesolehan seseorang lelaki itu tidak dapat dinilai dari segi lahiriah semata-mata. Ianya adalah lebih jauh dan mendalam dari itu senua. Antara hal-hal yang harus dilihat dan dikaji pada setiap individu muslim ialah perkara-perkara yang bersangkutan dengan keyakinan, tujuan dan pandangan hidup serta cita-cita dan jalan hidup seseorang itu.

  KRITERIA-KRITERIA LELAKI SOLEH SEPERTI YANG DIMAKSUDKAN OLEH AL QURAN DAN AL HADIS... ..

  1. Sentiasa taat kepada Allah swt dan Rasullulah saw.
  2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya.
  3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.
  4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah swt.
  5. Ikhlas dalam beramal.
  6. Kampung akhirat maejadi tujuan utama hidupnya.
  7. Sangat takut kepada ujian Allah swt. dan ancamannya.
  8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.
  9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.
  10. Solat malam menjadi kebiasaannya.
  11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah swt
  12. Selalu berinfaq samaada dalam keadaan lapang mahupun sempit.
  13. Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.
  14. Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.
  15. Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan.
  16. Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi kebodohan manusia, sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah swt.
  17. kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.

  Selain daripada ciri-ciri diatas, orang orang yang soleh juga merupakan insan insan yang senantiasa mendapat ujian dan cubaan daripada Allah swt. setelah para nabi nabi dan orang orang yang mulia. Mereka menghadapi segala ujian tersebut dengan hati yang tabah dan tetap teguh dalam keimanan serta pendirian. Mereka tidak mudah menyerah kalah dari keganasan dan tekanan musuh.

  Tugas tugas dan kewajipan Lelaki Soleh... ... ..

  1. Mencari nafkah ( belanja hidup)
  2. Berjihad Fisabilillah.
  3. Melindungi dan membela kaum yang lemah dan tertindas.
  4. Memimpin, mendidik dan berlaku adil terhadap isteri.

  1. MENCARI NAFKAH... ... ... . Tugas mencari nafkah diberatkan kepada kaum Lelaki kerana kelebihan dalam penciptaannya yang berupa kekuatan fizikal dan akal fikirannya. Oleh itu Lelaki mampu untuk bekerja keras untuk mencari nafkah, memberi perlindungan dan pertahanan maruah kehidupannya terutama kepada keluarga, agama, bangsa dan agamanya. Inilah sebabnya lelaki diangkat menjadi pemimpin bagi kaum wanita. Oleh itu, seorang lelaki muslim, lelaki dan suami yang soleh, tidak akan melalaikan tugas ini. Ia wajib bekerja menurut apa sahaja kemampuannya. Dalam melaksanakan tugas ini, dia haruslah MEMBETULKAN NIATnya iaitu ikhlas untuk mencari keredhaan Allah swt. Dia tidak akan merasa MALU untuk melakukannya sebaliknya gembira dan berbangga terhadap pekerjaannya lebih lebih lagi perkara yang halal.

  Lelaki soleh tidak akan lupa untuk mengingati hari akhirat tetapi menjadikannya sebagai tujuan yang utama. dia bekerja didunia untuk mencari keuntungan di akhirat, bukannya mengejar keduniaan semata-mata. Dengan cara ini, usahanya akan sentiasa berhasil dan berjaya didunia dan akhirat. Seperti kata ulama Salaf yang bermaksud; Wahai anak Adam! Juallah duniamu dengan akhirat, maka engkau akan UNTUNG semuanya, tetapi jangan engkau jual akhirat dengan dunia, maka engkau akan RUGI semuanya.

  " Bagi orang orang yang telah mengerjakan kewajipan agamanya dengan baik, kemudian terasa penat dan letih pada malamnya, sehingga tidak dapat mengerjakan amalan amalan sunnah, maka Allah dan RasulNya memberikan jaminan dengan ampunan sepanjang malam yang dilaluinya dengan tidur yang nyenyak".

  Inilah antara ganjaran yang akan dikurniakan kepada lelaki soleh yang mencari nafkah dengan bersungguh sungguh. Terdapat dua cara orang berusaha mencari nafkah seperti yang dianjurkan oleh ISLAM.

  Pertama: Hendaklah ia tidak melalaikan tugasnya terhadap Allah swt. dan janganlah ia meninggalkan nilai nilai yang LUHUR.

  Kedua : Hendaklah dilakukan dengan cara yang halal, bersih dan tidak membawa apa apa kemudaratan kepada orang lain dan tidak pula bertentangan dengan peraturan-peraturan umum.

  Antara cara cara pencarian harta yang diharamkan oleh Islam ialah:

  1. Riba,
  2. Penimbunan barang barang yang menjadi hajat orang ramai,
  3. Perjudian dan perdagangan minuman keras,
  4. Berlaku penipuan dalam penimbangan dan penukaran barang,
  5. Mencuri
  6. Memakan harta orang lain dengan cara yang bathil seperti yang diterangkan dalam surah An Nisa 4, ayat 29.

  2. BERJIHAD FISABILILLAH Jihad merupakan amal yang paling utama dan puncak ketinggian Islam. Tidak ada satu pun amalan soleh yang dapat menandingi Jihad. Orang soleh tidak sedikit pun merasa gentar dan takut apabila berjuang menegakkan agama Allah sebaliknya sentiasa tersenyum bangga menjadi seorang Pegawai Allah dengan gelaran paling indah iaitu MUJAHIDIN. Inilah yang dimaksudkan dengan lelaki soleh, yang mana pekerjaan utamanya membunuh atau terbunuh. Jika tidak terbunuh, maka ia mesti membunuh. Tidak terdapat alternatif lain kecuali satu antara dua 'YUQTAL AU YAGHLIB' yakni TERBUNUH atau MENANG.

  3. MELINDUNGI DAN MEMBELA KAUM YANG LEMAH DAN TERTINDAS

  Sememangnya sejak akhir-akhir ini golongan kafir senantiasa mencari peluang untuk menindas dan menakhluki negara-negara serta umat- umat Islam. Orang orang yang soleh haruslah peka dan bersedia untuk bertindak balas supaya umat-umat Islam tidak akan ditindas dengan sewenang-wenangnya oleh golongan tersebut.

  " Wahai lelaki soleh... ! tugas dan tanggungjawabmu bukanlah ringan, bayangkan langit dan gunung tidak mampu membawanya. Kamu sajalah yang akan tampil dan mampu menyelesaikan persoalan besar ini. Orang orang yang lemah dan sedang tertindas sentiasa menanti kehadiranmu. Mereka berdoa agar kamu segera tiba untuk menjadi pembela dan penolong bagi mereka."

  Inilah laungan yang senantiasa terdengar daripada golongan golongan yang tertindas dan mengharapkan bantuan. Oleh itu lelaki yang soleh haruslah memainkan peranannya sebagai pembela agama sama ada secara langsung ataupun tidak langsung demi untuk mengekalkan kedaulatan agama Islam

  4. MEMIMPIN DAN MENDIDIK ISTERI... ...

  1. Mengajar dan membimbing dengan cara yang baik sehingga isteri isteri yang tidak solehah menyedari akan kesilapannya dan menukar cara hidupnya menjadi isteri solehah.
  2. Menangani isteri yang bodoh dan keras kepala dengan bijaksana sehingga dia menyedari hakikat yang sebenarnya dan bersedia mengubahnya.

  Demikianlah cara cara yang telah digariskan oleh Islam untuk mengatasi masaalah ketidaksesuaian suami isteri dalam kehidupan rumah tangga. Apabila menghadapi sebarang kesulitan, lelaki soleh tidak akan cepat melatah dan bertindak menurut nafsu dan perasaan semata-mata tanpa mengambil kira perasaan orang lain. Lelaki soleh akan bertindak dengan cara yang lebih effisien dan bijaksana dan senantiasa memohon petunjuk dari Allah swt. Dengan ini kebahagiaan rumahtangga akan dapat dikekalkan buat selama lamanya. Berlaku baik terhadap isteri Suami yang soleh akan sentiasa maenjaga kebajikan keluarganya terutama isterinya. Ia senantiasa menjaga hati dan perasaan pasangannya dan sentiasa menggembirakan isterinya. Mereka juga akan bertanggungjawab dalam menguruskan urusan rumahtangga, dan bekerjasama dengan isterinya.

  Sabda Rasulullah: Orang yang terbaik diantara kamu adalah orang yang terbaik terhadap isterinya, dan aku adalah orang yang terbaik diantara kamu terhadap isteriku. ( HR Ibnu Majah )

  Tauladan Rasulullah Dalam kehidupan berkeluarga... ... .

  A: Keadaan beliau sebagai suami dan ayah B: Kebiasaan beliau di tengah kehidupan bekeluarga C: Cinta kasih beliau terhadap isteri dan anak.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...